пʼятниця, 08 червня 2007 17:24

Саміт G8 завершився. Тільки на огорожу було витрачено 12 мільйонів євро

У німецькому Хайлігендаммі завершився триденний саміт "великої вісімки", останнім заходом став робочий сніданок всіх учасників зустрічі.

За три дні глави восьми держав та ЕС Жозе Мануел Баррозу провели чотири робочих засідання, в двох з яких брали участь лідери п"яти країн, що розвиваються, і шести африканських держав. Крім того, лідери G-8 зустрілися з учасниками "юнацької вісімки", а також взяли участь в чотирьох церемоніях фотографування.

За відсутності угоди про боротьбу з викидом парникових газів на перший план вийшла декларація про розвиток в Африці, що стала головною несподіванкою зустрічі. Лідери "вісімки" зобов"язалися виділити африканським країнам на боротьбу з інфекційними захворюваннями як мінімум 60 млрд доларів. Цікаво, що ініціатива виходила від США, проте Джордж Буш не взяв участь в обговоренні через проблеми з шлунком.

Глави держав "вісімки" також скористалися самітом для проведення ряду двосторонніх зустрічей.

Держави "великої вісімки" зажадали від Ірану виконати вимоги міжнародного співтовариства щодо його ядерної програми. Як наголошується в зовнішньополітичній декларації, прийнятій сьогодні на саміті "Групи восьми" в Хайлігендаммі, Тегеран зобов"язаний припинити будь-яку діяльність зі збагачення урану, а також дослідження і розвиток ядерних технологій з тим, щоб створити передумови для початку переговорів.

При цьому лідери "вісімки" не заперечують права Ісламської Республіки, так само як і будь-якої іншої держави, на мирне використання ядерної енергії. Проте спочатку необхідно впевнитися в мирному характері іранської ядерної програми.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, позитивно оцінив досягнуті "вісімкою" угоди про захист клімату Землі. Втім, угоди, що жорстко обмежує викиди парникових газів з цифрами, як бажала Німеччина, укласти не вдалося.

Пан Гі Мун оцінив досягнуті домовленості як "важливий підготовчий крок" перед міжнародною конференцією ООН з проблем захисту клімату в Балі в грудні.

Він висловив впевненість в тому, що ООН здатна зіграти роль своєрідного "моста" у виробленні прийнятного для всіх рішення. Цю позицію він має намір донести до лідерів "вісімки" в ході зустрічі з ними.

Країни "групи восьми" не добилися "необхідного прогресу" в справі досягнення угоди про статус Косово, повідомив в п"ятницю президент Франції Ніколя Саркозі.

Саміт пройшов на тлі активних виступів антиглобалістів, які в перші дні зустрічі викликали у журналістів не меншу увагу, ніж сам саміт. Акції антиглобалістів, які перегороджували автошляхи, а також перешкодили роботі вузькоколійної залізниці "моллі", яка була заявлена як єдиний транспортний засіб, який дозволяє потрапити з міжнародного прес-центру в Хайлігендамм. Через це кілька разів журналістам довелося добиратися до місця саміту на морських судах. Ті ж представники преси, які жили в містах, розташованих поряд з Хайлігендаммом, через антиглобалістів добиралися до міжнародного прес-центру замість 20 хвилин близько двох годин.

Одна з найбільших статей організаційних витрат на саміт стосувалася забезпечення безпеки як лідерів і делегацій, так і журналістів. Тільки на одну огорожу, заввишки два з половиною метри і завдовжки 12 кілометрів було витрачено 12 мільйонів євро, повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «Саміт G8 завершився. Тільки на огорожу було витрачено 12 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути