четвер, 06 грудня 2007 16:12

Самці дельфінів дарують самкам букети

Самці дельфінів дарують самкам букети

За даними новітніх досліджень, самці дельфіна приносять самкам шматочки морських рослин і гілочки, щоб справити на них позитивне враження.

Треба сказати, що приношення якихось предметів як частина шлюбного ритуалу в світі тварин поширено дуже рідко. Щось подібне роблять лише люди і шимпанзе. Той факт, що цей звичай спостерігається в ізольованих один від одного популяцій річкових дельфінів Венесуели, Бразилії та Болівії, наводить на думку, що він або передається з покоління в покоління, або сформувався у різних груп незалежно від інших.

Відкриття може стати доказом того, що у дельфінів існує культура - точніше, якесь неуспадковане складне уміння, якому деякі члени популяції навчають інших і таким чином передають його з покоління в покоління. До останнього часу культура вважалася відмінною рисою людини, невластивою іншим біологічним видам.

Доктор наук Тоні Мартін з British Antarctic Survey (Кембрідж) і доктор Вера да Сілва з Національного інституту досліджень Амазонії (Бразилія) вивчили 6026 груп дельфінів в заповіднику Мамірауа в Бразилії, що є ділянкою затопленого "дощового лісу".

У 221 групі з вивчених як мінімум одна особина переносила предмети - наприклад, водорості, палицю або грудку глини. У складі цих груп зазвичай були дорослі самки, а "носильниками" майже завжди були дорослі самці. Крім того, в групах, де було зафіксовано перенесення предметів, прояви агресії у відносинах між самцями були в 40 разів вірогідніше, ніж в решті груп, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Самці дельфінів дарують самкам букети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути