Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2013 12:46

Ртуть із розбитого термометра потрібно зберігати у воді

Ртуть із розбитого термометра потрібно зберігати у воді
Фото: obozrevatel.com

8 кг ртуті здали в управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради жителі Бібрки 4 січня. З 2008 року у Львові триває безстрокова акція "Дні прийому ртуті". Впродовж цього часу мешканці здали 260 кг речовини, зокрема 104 кг — за минулий рік.

"Найчастіше люди здають ртуть із термометрів та тонометрів, - розповідає головний спеціаліст управління Юрій Балашов, 58 років. - У звичайному термометрі від 2 до 4 грамів речовини, у тонометрі 50 грамів. Рідше приносять ртуть у великій кількості. Ми не питаємо, звідки її беруть, щоб не відбити у людей бажання співпраці. Просто записуємо, що прийняли певну кількість, та й усе. Якби вся ртуть, яку ми утилізували за 4 роки, просто випарувалася над містом, то на висоті 5 кілометрів утворилася б хмара з допустимою граничною нормою випарів у повітрі. А випари ртуті дуже страшні для людського організму, вони спричиняють потужну інтоксикацію організму, пригнічують роботу нирок, викликають рак."

Зібрану речовину за державні кошти передають чернівецькому підприємству "Еколог Буковини". За утилізацію 1 кг ртуті платять близько 200 грн.

"Якщо вдома розбився ртутний термометр, з твердої поверхні зберіть краплинки речовини у банку та залийте її водою, тоді не відбуватиметься випаровування. Якщо ртуть потрапила на килимок у малій дозі, потрібно його швидко винести на двір і вибити або викликати службу порятунку 101", - радить Балашов.

Зараз ви читаєте новину «Ртуть із розбитого термометра потрібно зберігати у воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути