вівторок, 25 грудня 2012 06:30

Від іграшок зі свинцем виникають виразки

— 10-річна дитина принесла у школу ялинкову прикрасу — циліндр, у якому плавали блискітки. Він побився, і весь клас отруївся. Діти чхали, їх нудило. Іграшка була наповнена токсичною рідиною, яка швидко випарувалася. Ялинкові прикраси часто містять солі важких металів. Найнебезпечніші — з блискітками, — розповідає Ольга Цигульова, керівник напрямку хімічної безпеки громадської організації "Мама-86".

Разом з колегами з Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану та Росії дослідили 400 іграшок на вміст токсичних елементів.

— Найчастіше знаходили свинець. Від нього діти слабнуть, затримуються в розвитку. У жовто-блакитній скакалці російського виробництва свинцю було у 580 разів більше норми. У заколках із супермаркету — вдесятеро. Метал накопичується в організмі поступово. Від нього на шкірі виникають виразки.

У кожній п'ятій іграшці знайшли сурму, у кожній 10-й — миш'як.

— Кінь з ковбоєм із Китаю, що купили на столичному ринку, містив майже у 300 разів більше норми миш'яку і втричі більше ртуті. Від невеликої її дози починаються розлади нервової системи, хворіє щитовидка.

Сурму знайшли у брязкальцях, м'яких іграшках, машинках, ляльках, біжутерії і лакові для нігтів. Вона провокує рак та неплідність, хвороби шлунка й серця.

— Дитяча біжутерія дешева, зі сплавів. А дитина носить її на тілі. Для нанесення кольору використовують солі кадмію. Вони також містять хром і ртуть. Краще купити дитині одну прикрасу, але срібну чи золоту.

Більшість шкідливих іграшок — китайського виробництва.

— Були й завезені з Європи. У сосках, кільцях, тарілочках використовують феноли. А вони заборонені у ЄС. Від них у дітей починається нежить, паморочиться і болить голова, погано сплять ночами, виникає задишка, прискорюється серцебиття.

Застерігає не брати надто яскравих з різким запахом. Іграшки з кори дерева, перероблених матеріалів та паперу вбирають токсичні метали.

— Якщо дитині немає 3 років, не купуйте їй забавки з хутром, шкірою — все потягне до рота і може отруїтися. Якщо іграшка линяє у воді або залишає плями на руках — вона неякісна. Дрібні деталі мають бути надійно пришиті. Приклеєні дитина може відірвати й проковтнути.

Зараз ви читаєте новину «Від іграшок зі свинцем виникають виразки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути