понеділок, 18 березня 2019 16:33

Розповіли, чому ми вимушені купувати російські запчастини для війська

Розповіли, чому ми вимушені купувати російські запчастини для війська
Михайло Самусь: коли наші воїни будуть їздити на БМП без двигунів, бо ті виробляються в Росії, легше не буде нікому. Фото: Кореспондент

Щоб виконати якесь важливе завдання, інколи треба виходити за рамки дозволеного. В умовах війни українські спецслужби можуть реалізовувати певні операції для того, щоб добувати необхідні матеріали для армії, зокрема і нелегальним шляхом.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить військовий експерт Михайло Самусь.

"Коли наші воїни будуть їздити на БМП без двигунів, бо ті виробляються в Росії, легше не буде нікому. Для радянської техніки, якої зараз багато на озброєнні нашої армії, дуже важко знайти аналоги деталей у західних постачальників. Тому вимушені закуповувати їх у Росії. Я б не називав це контрабандою. Це можуть бути різні схеми. Не обов'язково везти деталі конкретно через українсько-російський кордон. Можемо закуповувати російські деталі через треті країни. Ця практика є нормальною. Проблема полягає в іншому - у завищених цінах, за якими Україна закуповувала деталі. З цим повинні розбиратися правоохоронні органи", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко пригрозив Москві ракетами

Генпрокурор Луценко каже, що новітні українські ракети робили, зокрема, і з контрабандних російських деталей, нагадує він.

"Але незрозуміло, про які конкретно ракети говорить генпрокурор. І тут важко пояснити, наскільки у цьому випадку російські комплектуючі є важливими.
Але все, що стосується нових розробок оборонного комплексу, ми можемо забезпечувати без російських деталей. Можна закуповувати на міжнародному ринку потрібні запчастини та технології. З радянською технікою ситуація складніша. Наприклад, БМП-1 випуску 1970-их років важко буде забезпечити потрібними деталями", - пояснює Михайло Самусь.

На його думку, ми поки не маємо ресурсів, щоб провести глобальну модернізацію.

"Російський двигун умовно коштує 50 тисяч доларів, а повна модернізація одного БМП потягне на мільйон. Цей процес варто запустити, але він не дасть моментального результату. Буде проводитись поступово. Паралельно зі старою технікою треба збільшувати відсоток модернізованої", - додає експерт.

Федеральна служба безпеки Росії минулого тижня перекрила всі відомі наразі схеми перевезення деталей оборонного призначення в Україну. Новітні ракети середнього радіусу дальності раніше нам вдалося зробити завдяки такому постачанню. Про це заявив генеральний прокурор України 54-річний Юрій Луценко.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чому ми вимушені купувати російські запчастини для війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути