понеділок, 23 червня 2008 15:05

Росію назвали головною антидемократичною силою регіону

У доповіді американської неурядової організації Freedom House повідомляється, що Росія перетворилася на головну антидемократичну силу регіону, і причиною тому є зростання цін на нафту і газ. Як зазначають автори доповіді, під загрозою - незалежні суспільні інститути, суди і ЗМІ.

Слід зазначити, що разом з Росією в доповіді критикується Казахстан і Азербайджан.

Як наголошується в доповіді, протягом останнього десятиліття, зокрема в роки президентства в Росії Володимира Путіна, економічне зростання всіх трьох країн ґрунтувалося на природних енергоресурсах, і тоді ж була вирощена нова еліта "авторитарного капіталізму", що сприяла "разючому занепаду гласності і незалежності суспільних інститутів".

Також організація пише, що вже за підсумками минулого року стало ясно, що "залізний трикутник" в особі державної влади, босів промисловості і служб безпеки, призвів до занепаду виборчого процесу і посилення контролю над політичними супротивниками і ЗМІ.

"Впливові незалежні голоси були заглушені і не можуть кинути виклик або стримати капризи і зловживання керівництва країни", - йде мова в документі.

За словами директора з досліджень Freedom House Крістофера Уокера, те ж саме стосується і судів, що складають основи правової системи. Він зазначив, що владні структури "тримають суди під прицілом", щоб не припустити ухвалення ними неупереджених рішень.

Як зазначив Уокер, що стосується ЗМІ, то впливові особи "хочуть бути упевненими в тому, щоб їх величезні активи і їх використання уважно не вивчалося, і щоб ці кошти не відібрали, що також сприяє репресіям".

Крім всього іншого в доповіді говориться, що авторитаризм, що посилюється, позначається також і на зовнішній політиці, що виявляється в "напористій і часто войовничій позиції Росії стосовно до своїх сусідів".

Як приклади наведені відносини Росії з Грузією і Естонією - на думку організації, Москва перешкоджає демократичним перетворенням в першій і чинить тиск на другу.

Втім, з доповіді стає зрозуміло, що американські правозахисники покладають деякі надії на нинішнього президента Росії Дмитра Медведєва. Вони наводять слова голови держави, що вступив на пост в травні, про те, що він зобов"язався захищати права і свободи кожного громадянина і проголосив права людини і його свободи вищою цінністю суспільства.

На початку червня Медведєв закликав парламент не схвалювати поправки до закону про ЗМІ, які багато хто розцінював як загрозу свободі слова, нагадує видання.

Нагадаємо, що в квітні російська Держдума ухвалила в першому читанні законопроект, що дозволяє закривати ЗМІ за неодноразову публікацію матеріалів наклепницького характеру. Під час голосування законопроект підтримали 399 депутатів, один був проти і два утрималися, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Росію назвали головною антидемократичною силою регіону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути