пʼятниця, 16 травня 2008 19:06

Росія звинувачує Грузію в пропаганді заради пропаганди

У Москві почалася серія російсько-грузинських консультацій за участю держміністра Грузії з питань реінтеграції Темура Якобашвілі. Росію на них представляє один із заступників голови МЗС РФ. Сам голова МЗС РФ Сергій Лавров в день початку консультацій звинуватив Тбілісі в прагненні інтернаціоналізувати конфлікти в Південній Осетії і Абхазії.

"Замість того, щоб працювати за створеними за загальною згодою механізмами і виконувати свої власні зобов"язання, досягнуті в рамках переговорного процесу, робляться спроби інтернаціоналізації південноосетинського і абхазького конфліктів", - заявив російський міністр в Катеринбурзі.

"Метою інтернаціоналізації цих проблем, на мою думку, однозначно є пропаганда, як було прийнято раніше говорити", - відзначив Лавров.

За його словами, цією ж метою обумовлені і нещодавні кроки Тбілісі щодо винесення на розгляд Генеральної асамблеї ООН резолюції про проблему біженців і переміщених осіб з Абхазії.

Лавров нагадав, що з 190 з гаком голосів на Генассамблеї ООН за цю резолюцію було подано тільки 14.

"Ось хороший приклад того, яку ціну мають різні ідеї, які продиктовані прагненням лише інтернаціоналізувати щось заради самої інтернаціоналізації", - вважає російський міністр.

Головна ініціатива Якобашвілі - проведення в Москві міжнародної конференції з врегулювання абхазького і південноосетинського конфліктів, щоб дати Росії "можливість виступити в ролі миротворця". Але в МЗС РФ вже заявили, що "ідея з проведенням конференції видається незрілою".

Лавров заявив, що висунута Тбілісі пропозиція провести міжнародну конференцію з врегулювання грузино-абхазського конфлікту із залученням Євросоюзу і США говорить про те, що "Тбілісі не зацікавлений в реальному вирішенні цих конфліктів, яке ґрунтувалося б на балансі і взаємному врахуванні інтересів, на пошані малих народів Абхазії і Південної Осетії".

Лавров закликав грузинську владу до чесної роботи і добросовісного виконання зобов"язань в рамках створених за рішенням ООН і ОБСЄ переговорних і миротворчих механізмів. В той же час Якобашвілі назвав свій візит до Москви першим важливим кроком для пошуку взаєморозуміння з Росією.

"Я не прихильник того, щоб спілкуватися через телебачення. На цьому етапі я б сказав, що пройшли необхідні контакти", - сказав госміністр.

При цьому він підкреслив, що для поступу у врегулюванні конфліктів на території Грузії Росія повинна "вивести війська і скасувати указ (президента РФ про підтримку жителів Абхазії і Південної Осетії)".

За словами держміністра, на грузинській території немає ніяких військово-патріотичних таборів, про існування яких заявляє російська сторона.

"Є молодіжні табори, але в них немає військових у віці від 25 років", - сказав Якобашвілі.

За його словами, в Кодорській ущелині немає і 1,5 тис грузинських військових, про яких заявляє Росія.

"Там близько 600 чоловік, які виконують поліцейські функції і не мають важкого озброєння і складів боєприпасів", - сказав він.

Відповідаючи на питання про те, як він оцінює роль США у врегулюванні конфлікту в Абхазії, держміністр відзначив: "США можуть багато зробити і на двосторонньому рівні, і на рівні міжнародних організацій".

Нагадаємо, Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію, висунуту Грузією, з приводу повернення біженців до Абхазії. Тим часом, Росія виступала категорично проти цього документу.

Нагадаємо, ситуація в зоні грузино-абхазького конфлікту загострилася після того, як Росія зняла санкції відносно Абхазії і запропонувала зробити це країнам СНД, а також після доручення Володимира Путіна допомогти населенню Абхазії і Південної Осетії, не виділяючи громадян РФ. У Тбілісі розглядають рішення Москви про встановлення прямих економічних і інших зв"язків з Сухумі як фактичну анексію Росією частини грузинської території, повідомляє NEWSru.соm.

Зараз ви читаєте новину «Росія звинувачує Грузію в пропаганді заради пропаганди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути