Ексклюзиви
четвер, 05 листопада 2020 16:49

Росія запропонувала свій план щодо Донбасу. Може з'явитися компромісний документ - Гармаш

Росія запропонувала свій план щодо Донбасу. Може з'явитися компромісний документ - Гармаш

"План спільних дій", який запропонував голова української делегації в Мінську Леонід Кравчук, навряд буде втілений у життя. На нього не погодиться Росія. Це, імовірніше, акцентування нашої позиції. Москва запропонувала свій план.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить представник окупованого Донбасу від України в політичній підгрупі ТКГ Сергій Гармаш.

Оскільки "формулу Штайнмаєра" обговорювали на зустрічі "нормандської четвірки" в грудні 2019 року в Парижі і взяли в роботу, то її не можна обійти стороною і необхідно також згадати в нашому плані, сказав Кравчук. Це означає, що ми погоджуємося на особливий статус Донбасу?

- У Парижі Україна в особі президента Зеленського вже взяла на себе зобов'язання імплементувати "формулу Штайнмаєра" в закон про особливий статус Донбасу, - каже Сергій Гармаш. - Ба більше, цей закон вже прийнятий 2014 року. Має назву "Закон про особливості місцевого самоврядування на Донбасі", проте він поки не діє. Основна задача "формули Штайнмаєра" полягає в тому, що цей закон починає діяти у перший день після виборів на тимчасовій основі. Постійного характеру набуде, коли ОБСЄ опублікує свою підсумкову доповідь та визнає вибори законними та демократичним.

Тож питання полягає в тому, як саме виглядатиме цей особливий статус Донбасу. Пан Кравчук бачить це насамперед в економічній площині. Мова про вільну економічну зону. Леонід Кравчук озвучив основні принципи українського плану. Сам він ще навіть не відправлений представникам ОБСЄ, тож його ще можуть видозмінити певною мірою.

На основі російського та українського планів може утворитись компромісний документ, який обговорюватимуть у Мінську

Чому так званий "План спільних дій" з'явився саме зараз?

- Україна повинна була щось запропонувати у відповідь на російську ініціативу. Кілька днів тому РФ оприлюднила своє бачення імплементації Мінських угод. Ця позиція неприйнятна для України. Вона не враховує безпековий компонент. Тож росіяни не планують шукати якісь компроміси з українською стороною. Їх мета - дестабілізація внутрішньої ситуації в державі. Вважаю, що його поява, паралельно з конституційною кризою, - це складові одного ланцюжка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Путіна прокоментували "мирний план" щодо Донбасу

Тож у контексті цих планів ми говоримо про пропозиції сторін, які має узагальнити представник ОБСЄ пан Марель. На основі цього може утворитись якийсь компромісний документ, який обговорюватимуть у Мінську.

Як він може виглядати?

- Я особисто розробляв ще один план за дорученням делегації. Наполягатиму, щоб його також винесли на обговорення і він став частиною спільного порядку денного в Мінську. Передбачає введення міжнародної тимчасової адміністрації, яка має бути сформована з представників країн-підписантів Будапештського меморандуму. Мова не про миротворців. Ця адміністрація повинна займатись акумуляцією фінансових та ресурсних потоків з України, Росії чи іншого джерела. Та перерозподілу їх на соціальні потреби населення без права фінансування незаконні збройні формування чи самопроголошені органи влади. У такий спосіб можна буде створити умови для проведення безпечних виборів. Тож тепер очільники нашої держави мають кілька стратегій. Можливо, оберуть якусь одну з них чи сформують спільну. І це стане нашою контрпозицією на ідеї Росії. Не могли ж просто змовчати.

Зараз немає реальних передумов для втілення українського плану, особливо щодо проведення виборів

Повне роззброєння завжди було головною умовою для подальшого вирішення конфлікту. Те саме стосується й взяття Україною під контроль кордону. Цього раніше не виконували, чому зараз мають виконати?

- Мало шансів, що "План спільних дій" буде реалізований саме в такому вигляді. Кравчук, імовірніше, озвучив наші принципи, червоні лінії української сторони. Це - наші умови. Але зараз не бачу реальних передумов для його втілення, особливо щодо проведення виборів до кінця березня наступного року. РФ не піде на це. Але наша основна задача зараз - розблокувати переговорний процес. Верховна Рада України не затвердить російську так звану дорожню карту. А Кремль прив'язує до цього звільнення полонених. Тож нам важливо перефокусувати діалог. Далі буде робота дипломатів, як розмежувати політичну і гуманітарну частини. У той же час унеможлививши виконання політичних умов без безпекових. Адже зараз Російська федерація намагається усіма силами відвести безпековий компонент на 2-й план. У той же час не повинні забувати про гуманітарну складову, адже на Донбасі живуть українці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ветеран жорстко висловився на адресу Кравчука

Стандарти ОБСЄ передбачають контроль держави над територією, де проходять вибори

Вибори на нині окупованих територіях повинні відбутися не пізніше 31 березня 2021 року відповідно до Конституції та законів України, і з дотриманням стандартів ОБСЄ, ідеться в плані. Чи є вірогідність, що до цього часу голосування проведуть, висунувши за дужки безпековий компонент?

- Такого ризику немає. Вибори мають відбутись за українськими законами, це визнають усі. Умови їх проведення буде приймати наш парламент. Він не піде на проведення виборів без виведення іноземних та незаконно сформованих військ. Стандарти ОБСЄ також передбачають контроль держави над територією, де проходять вибори. Без цього голосування не відбудеться.

Україна самостійно не зможе взяти на себе тягар відновлення Донбасу. Тож вільна економічна зона є розумною альтернативою

Україна також буде пропонувати створення Вільної економічної зони в рамках реалізації особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО. Що це нам взагалі дасть?

- Там вже фактично немає економіки. Росія цілеспрямовано нищила конкуруючий регіон. Адже на Донбасі була зосереджена вугільна та металургійна промисловість. Росії як такий Донбас не потрібен, розуміє, що колись доведеться повернути його Україні. Коли повернемось туди, будемо вирішувати питання з інфраструктурою, станом підприємств, професійними кадрами. Останні Росія теж дуже старанно вимиває. Україна самостійно не зможе взяти на себе цей тягар відновлення Донбасу. Тож вільна економічна зона є розумною альтернативою. Спочатку її варто запровадити на підконтрольній частині. Потім, після деокупації - на звільненій. Таким чином зможемо створити умови приватному інвестору. Адже вільна економічна зона передбачає податкові та митні пільги. І мова не тільки про закордонні компанії, а й про місцеві або з інших регіонів України. Наприклад, якийсь львівський бізнесмен може приїхати працювати на Донбас, адже це буде вигідно з фіскальної точки зору. Усі ніші вільні, бо економіки фактично немає. Займайся будь-яким бізнесом, аби тільки було бажання. Це може стимулювати не тільки економіку Донбасу, а й всієї України.

Голова делегації України в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук представив "План спільних дій" - бачення української сторони, як повернути Донбас.

5 листопада цей план української сторони буде направлено координатору ТКГ, спецпредставникові чинного голови ОБСЄ Хайді Грау.

За кілька днів до цього Росія запропонувала свій план врегулювання ситуації на Донбасі. Тепер вона вимагає відповідну постанову українського парламенту про його закріплення як дорожньої карти. Прив'язує до цього обмін полоненими, сказав Сергій Гармаш в ефірі "Каналу 24".

Зараз ви читаєте новину «Росія запропонувала свій план щодо Донбасу. Може з'явитися компромісний документ - Гармаш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути