вівторок, 27 травня 2008 16:01

Росія списала Африці 20 мільярдів доларів боргу

Росія списала борги країнам Африки на суму 20 млрд доларів в той час, як товарообіг з африканськими країнами у 2007 р склав близько 6 млрд доларів. Про це повідомив міністр закордонних справ Сергій Лавров. Крупні списання зовнішніх боргів Росія останнім часом здійснювала або в обмін на активи усередині країни, або на допуск російських компаній до крупних контрактів, пише газета "Экономические известия".

Іноземні держборги перед Росією, велика частина яких залишилася з часів СРСР (за умовами переходу цих боргів країна узяла на себе зовнішні борги СРСР перед іншими країнами) складають близько 68,9 млрд доларів.

Багато багато країн знаходяться в списку безнадійних боржників, у зв"язку з чим в Росії і прийнята неофіційна стратегія списання боргів у обмін на активи або допуск до їх купівлі. Найбільшими боржниками Росії зараз є Куба (19,8 млрд доларів), Ірак (13 млрд доларів), Афганістан (10,2 млрд доларів) і КНДР (7,4 млрд доларів).

Так, в обмін на списання боргів Сірії в 2005 р російський "Стройтрансгаз" підписав контракти на споруду таких крупних об"єктів, як перша черга панарабського газопроводу протяжністю 324 км і газопереробного заводу в районі Пальміри, "Татнафта" - про розвідку і концесійний видобуток на двох ділянках нафтових родовищ у Сірії. Дочка "Стройтрансгаза" - Stroytransgaz Oil Progress - запропонувала Сірії побудувати НПЗ.

Завдяки повному списанню заборгованості Алжиру у розмірі 4,7 млрд доларів була досягнута домовленість про крупні закупівлі ним російської військової техніки на ту ж суму, що фактично означає закріплення цієї країни на технології російського ВПК, оскільки вона буде вимушена обслуговувати і модернізувати цю ж техніку ще багато років. Фактично з Алжиром російським компаніям вдалося укласти контракти на 7,5 млрд доларів.

Проте з Алжиром у Росії виникла неув"язка: Алжир заявив про намір повернути Росії 15 винищувачів МіГ-29, поставивши під загрозу контракт в 1,2 млрд доларів. Причина - низька якість їх окремих деталей, що становлять.

"В цілому більшість контрактів виконуються успішно. Проблеми виникли з літаками МіГ-29. Після постачання першій партії Алжир пред"явив претензії до якості винищувачів, припинив фінансування і приймання літаків", - так прокоментувало ситуацію, що склалася, обізнане джерело в оборонно-промисловому комплексі.

За таким же сценарієм суму борга Росія погодила з Лівією: у обмін на списання боргу в 4,6 млрд доларів Лівією повинна буде купити у Росії військової техніки на ту ж суму.

В середині лютого цього року Росія заявила про списання 93% боргу Іраку колишньому СРСР, який еквівалентний сумі в 12 млрд доларів.

Формальне списання проходитиме при виконанні урядом Іраку спеціальної програми Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка припускає, що країна доведе щоденний видобуток нафти до 2,2 млн барелів в день, інфляція за рік знизиться до 12%, а ВВП виросте до 7%.

Проте насправді Москва не приховує, що розраховує на повернення своїх компаній до розробки найбільших родовищ Іраку.

Рішення про допуск, як очікується, незабаром почне приймати спеціальна урядова комісія - власне, з цієї причини списання боргу розтягнуте на декілька років.

Серед компаній, які офіційно готуються почати роботу в Іраку, фігурують "Лукойл", "Машиноімпорт", "Зарубежнефть", а також "Технопромекспорт" і "Інтеренергосервіс", які вже працювали там.

Перш за все російські компанії розраховують повернутися на родовище "Західна Курна", яке раніше мали намір запускати в розробку "Лукойл", "Машиноімпорт" і "Зарубежнефть", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Росія списала Африці 20 мільярдів доларів боргу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути