пʼятниця, 27 серпня 2021 20:23

Росія прагне виставити українців антисемітами, що не дають побудувати меморіал - Зісельс

Росія прагне виставити українців антисемітами, що не дають побудувати меморіал - Зісельс
Йосиф Зісельс: "Я і мої однодумці вважаємо, що російський проєкт "Бабин Яр" – частина гібридної війни Росії проти України". Фото: Тарас Подолян

Російський проєкт "Бабин Яр" фінансують близькі до влади мільярдери. Російська сторона прагне виставити українців антисемітами, що не дають побудувати меморіал жертв Бабиного Яру.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів український правозахисник і дисидент Йосиф Зісельс.

"Насправді немає двох конкурентних проєктів меморіалу "Бабин Яр", – каже він. – Якби було два українські проекти, то державна комісія обрала б один із них чи об'єднала їх".

2014 року почалася війна з Росією. Інформаційну ж агресію вона веде давно. Прагне довести світу, що Україна не є державою, українців як народу не існує. І всі вони – антисеміти, екстремісти й неонацисти, розповідає правозахисник.

"На тлі цієї гібридної війни 2016 року з'явився російській проєкт Меморіал Голокосту "Бабин Яр", який ініціювали три російські мільярдери – Михайло Фрідман, Герман Хан і Павло Фукс (останній 2014-го оформив українське громадянство. У червні 2021-го Рада національної безпеки й оборони запровадила проти нього персональні санкції, він вийшов зі складу наглядової ради проєкту. – Gazeta.ua). У Росії влада їх ставить біля різних "кранів", і вони фінансують вигідні Кремлю справи. Я і мої однодумці вважаємо, що російський проєкт "Бабин Яр" – частина гібридної війни Росії проти України", – наголошує Зісельс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія міцно тримає українців – Зісельс про будівництво приватного проєкту "Бабин Яр"

Але не можна тільки опиратися ворожому проєкту, треба шукати конструктив, вважає дисидент.

"Коли 2018 року у комітеті з прав людини Верховної Ради презентували російський проєкт, я заявив, що бачу в ньому загрозу національній безпеці та іміджу України у світі. Я запропонував компромісний варіант – об'єднати ці два проєкти, російський та український. Давайте, мовляв, поєднаємо на паритетних засадах, усе наполовину: фінансування, наукову і наглядову ради. Але українська команда повинна мати право вето на всі питання, що стосуються безпеки та іміджу країни", – розповідає він.

Та цей компромісний варіант російська сторона навіть не захотіла розглядати. "Вони ставляться до нас як окупанти – не визнають наших законів, міжнародних угод, протестів громадянського суспільства. Мета Путіна – спаплюжити Україну. Довести, що вона ні на що не спроможна. Мовляв, хочемо побудувати музей і меморіал, а ці українці-антисеміти заважають. Хоча ми лише висловлюємо думку громадянського суспільства, діємо в межах українського законодавства, а вони – поза ним", – підкреслює Зісельс.

Повне інтерв'ю з Йосифом Зісельсом читайте в журналі "Країна"

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль дав доручення Фонду державного майна віддати в оренду приватному проєкту "Меморіал Голокосту "Бабин Яр", заснованому російськими бізнесменами у 2016-го, реконструйований на державні кошти будинок колишньої контори Лук'янівського єврейського кладовища. Він є частиною українського проєкту комплексної меморіалізація Бабиного Яру. Всього в реставрацію вклали понад 30 млн грн. На 2021 рік виділили ще 60 млн грн, але поки ці кошти залишаються на державному рахунку.

Асоціація єврейських організацій і громад України подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва на діяльність Київської міської ради й Київської міської державної адміністрації. Серед вимог позову – не допустити проведення будівельних робіт на Лук'янівському єврейському кладовищі й Кирилівському православному кладовищі, що розташовані в межах території Бабиного Яру в Києві.

Раніше благодійна організація "Міжнародний меморіальний благодійний фонд "Бабин Яр" подала позов до Окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити будівництво синагоги в Бабиному Яру. Будівництво веде приватний проєкт "Меморіал Голокосту "Бабин Яр".

Зараз ви читаєте новину «Росія прагне виставити українців антисемітами, що не дають побудувати меморіал - Зісельс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути