вівторок, 22 січня 2008 09:00

Романо Проді намагається вирішити долю свого уряду

 Голова Ради міністрів Італії Романо Проді вирішив винести питання про долю свого уряду на обговорення національного парламенту. Про це РІА Новости повідомив один з учасників наради керівництва правлячої лівоцентристської більшості, яка пізно увечері у понеділок відбулася в урядовому Палаці Кіджі.

У екстреній нараді крім глави уряду взяли участь віце-прем"єри Массимо д"Алема і Франчесько Рутеллі, лідер Демократичної партії Вальтер Велтроні та інші керівники лівоцентристської більшості. Вони обговорили ситуацію, що склалася після того, як колишній міністр юстиції Клементі Мастелла заявив у понеділок, що його партія "Союз демократів за Європу" (Udeur) виходить з правлячої коаліції.

Проді сформулював жорстку позицію з приводу майбутнього свого кабінету: або уряд набирає більшість в парламенті, або він йде у відставку. Як відомо, у Сенаті Республіки кабінет Проді має мінімальну перевагу голосів, і тут відмова прихильників Мастелли голосувати за довіру уряду може мати фатальні наслідки.

Проді у вівторок вранці має намір виступити на засіданні Палати депутатів національного парламенту з питання про політичну ситуацію в країні. Не виключено, що в палаті може відбутися і голосування про довіру кабінету.

Мастелла минулого тижня подав у відставку з міністерського поста після того, як в південно-італійській області Кампанії по звинуваченню в корупції було арештовано більшість керівників цієї партії, а її дружина Сандра Лонардо Мастелла, що очолює обласну раду Кампанії, була взята під домашній арешт. Проти самого Мастелли слідчі органи також висунули серйозні звинувачення.

Мастелла фактично звинуватив судову владу Італії у свавіллі і на знак протесту проти цього вивів свою партію з правлячої коаліції. В результаті цього кроку лівоцентристський блок тепер реально може позбутися більшості у національному парламенті.

Лідер опозиції Сільвіо Берлусконі і його союзники в ситуації, що склалася, закликали Проді негайно подати у відставку, щоб якнайскоріше провести нові парламентські вибори. Екс-прем"єр наголосив при цьому, що тепер вибори вже неминучі.

Аналогічну позицію зайняв і сам Мастелла, який в день своєї відставки з поста міністра юстиції мав контакти з Берлусконі. Деякі спостерігачі не виключають, що екс-міністр ухвалив рішення разом з своєю партією перейти до нинішньої опозиції, повідомляє РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Романо Проді намагається вирішити долю свого уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути