понеділок, 10 березня 2008 17:39

Римська церква встановить пам"ятник Галілею у Ватикані

В садах Ватикану з"явиться пам"ятник італійському вченому Галілео Галілею, якого Римсько-католицька церква звинувачувала в єресі за визнання "помилкового вчення" Ніколая Коперника про обертання Землі навколо Сонця, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на італійські ЗМІ.

Пам"ятник ученому, який жив у XVII столітті, з"явиться наступного року і стане конкретним втіленням реабілітації Галілея, яка послідувала за історичним виступом Папи Римського Іоанна Павла II в 1992 році в Папській академії наук.

Пам"ятник, що представляє вченого на повний зріст, буде виконаний з мармуру і розташований недалеко від тієї самої будівлі, куди в 1633 році він був поміщений для проведення процесу над ним. Тоді Галілею довелося відректися від "єресі".

Нещодавно згадка про Галілея викликала зіткнення між Святим Престолом і науковим співтовариством в особі римського університету La Sapienza. У січні Ватикан скасував візит Папи Римського Бенедикта XVI у цей вищий навчальний заклад, частина студентів і викладачів якого активно виступала проти приїзду понтифіка.

Після появи звістки про те, що Папа візьме участь в урочистій церемонії відкриття академічного року, близько 70 викладачів La Sapienza і деякі студенти виступили з критикою візиту Бенедикта XVI.

На їхню думку, нинішній глава Святого Престолу є дуже реакційним. У листі ректорові викладачі нагадали про те, що, ще будучи кардиналом, Йозеф Ратцингер (мирське ім"я і прізвище понтифіка) процитував слова філософа Пола Феєрабенда про те, що "процес Церкви над Галілеєм був розумним і справедливим". (Слід зазначити, що Феєрабенд - один із найліберальніших вчених ХХ століття, автор теорії "методологічного анархізму", й, очевидно, його слова були наведені поза контекстом - прим. ред.).

Проте, цей виступ понтифіка наукове співтовариство так і не змогло пробачити. Професори і студенти La Sapienza стверджували, що подібні вислови "кривдять і принижують учених, які присвячують своє життя розвитку науки і прогресу".

На думку експертів, намір спорудити статую Галілея в самому серці Ватикану є спробою Святого Престолу примиритися з науковим співтовариством. Втім, цілком можливо, що і цей монумент викличе полеміку. Як пояснили в Римській курії, його створення може попросту затягнутися у зв"язку з "браком коштів".

Галілео Галілея звинувачували у визнанні "помилкового вчення" Ніколая Коперника про те, що Сонце, а не Земля, знаходиться в центрі світу, і що остання рухається, здійснюючи оберт навколо Сонця за один рік. Вченого тримали в ув"язненні, але він користувався надзвичайними привілеями: займав кілька кімнат, мав у розпорядженні слугу, отримував передачі та вів листування. На допитах Галілей під тиском змушений був зректися "єресі, вселеної йому дияволом", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Римська церква встановить пам"ятник Галілею у Ватикані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути