вівторок, 12 лютого 2008 08:28

РБ ООН засудила замах на президента Східного Тімору

Рада Безпеки ООН в понеділок на екстреному засіданні найрішучішим чином засудила замах на президента Демократичної Республіки Східний Тімор Жозе Рамуша-Орту, який отримав тяжке поранення, а також напад на кортеж прем"єр-міністра країни, повідомляє кореспондент РІА "Новини" з штаб-квартири ООН.

"РБ ООН закликає уряд країни піддати правосуддю відповідальних за ці підлі дії та закликає всі сторони в Тіморі до співпраці з урядом заради цієї мети", - йдеться в заяві, прийнятій одностайно. Текст документа поширений для ЗМІ.

РБ ООН виразила підтримку демократичним перетворенням у країні та місії ООН, що діяла тут, доручивши генсекові ООН підготувати доповідь про розвиток ситуації в країні.

Глава держави, що отримала незалежність від Індонезії шість років тому, був поранений у живіт під час перестрілки при нападі на президентську резиденцію в місті Ділі бунтівних військовослужбовців армії Східного Тімору. Уряд Східного Тімору, розташованого між Індонезією та Австралією, ввів в країні комендантську годину.

Повстанцями керував колишній майор східнотіморської армії Альфредо Рейнадо. Бойовики під"їхали до будинку президента на двох автомобілях, після чого зчинили стрілянину. Охорона резиденції відкрила вогонь у відповідь, і Рейнадо разом з одним із бойовиків загинули. За іншими повідомленнями, убитий також один із охоронців, поранено близько 20 чоловік.

Рамуш-Орта відправлений до австралійського військового госпіталю в Ділі, де йому зробили термінову операцію. Після того, як стан лідера Східного Тімора стабілізувався, його доправили літаком у місто Дарвін на півночі Австралії для подальшого лікування. Лікарі заявили, що сподіваються на "швидке одужання" глави держави.

У понеділок бойовики також обстріляли кортеж прем"єр-міністра (і колишнього президента) Східного Тімора Шанани Гужмау. У цьому нападі ніхто не постраждав, проте автомобіль отримав декілька пробоїн.

Заворушення в Східному Тіморі спалахнули в середині 2007 року після того, як були звільнені 593 військовослужбовці, що брали участь у страйку протесту проти, на їхній погляд, надмірно жорстких вимог. Після цього в регулярній армії країни залишилося лише близько 840 військових.

Звільнені з лав збройних сил солдати розбилися на групи, які ворогували між собою, що привело до зіткнень і грабежів на вулицях столиці. Вакуум влади призвів також до загострення внутрішніх суперечностей у молодій державі, свавілля бандитизму і мародерства.

До цього моменту число біженців у країні з населенням всього 800 тисяч осіб сягло близько 150 тисяч, а подібність порядку на вулицях Ділі підтримують сотні миротворців із Австралії, Малайзії, Нової Зеландії та Португалії.

Розташована в східній частині острова Тімор країна довго була колонією Португалії, поки в 1975 році не ввійшла до складу Індонезії як окрема провінція. У 1999 році Джакарта відмовилася від управління територією й передала її під тимчасове управління ООН, поки 20 травня 2002 року Східний Тімор не став незалежною державою, повідомляє РИА "Новости".
Зараз ви читаєте новину «РБ ООН засудила замах на президента Східного Тімору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути