четвер, 03 січня 2008 11:43

"У 2008 році почнеться змагання між США і Китаєм"

У 2008 році, що вже розпочався, світ стане свідком символічного і реального змагання між США і Китаєм, відзначає в статті для провідного польського інтернет-порталу Wirtualnа Polskа екс-президент Польщі, лауреат Нобелівської премії миру Лех Валенса.

На його думку, "світове лідерство США" в найближчому майбутньому піддасться випробуванням, "а тому як природа не терпить порожнечі, то це місце з радістю займе хтось інший".

Символічна зміна світового лідера, на думку Валенси, може відбутися вже під час літніх Олімпійських ігр у Пекіні.

"Господарям (Китаю) буде що сказати світу, на додаток до всього вони зможуть засипати нас градом медалей", - вважає колишній польський лідер.

Валенса вважає, що саме такий сценарій "зі зміною світового лідера - хай символічною - не стільки песимістичний, скільки реальний".

Об"єднана Європа, на його думку, також залишиться сильним гравцем на міжнародній арені. Проте змагання з Китаєм - серйозний виклик.

"Ми не виграємо з ними (китайцями) кількістю, чисельністю, самодисципліною. Але можемо мати перевагу в якості, швидкості й традиціях", - вважає Валенса.

На його думку, здорова конкуренція необхідна також між Європою і США. З іншого боку, вважає екс-президент Польщі, "зовсім не в наших інтересах, щоб Америка слабшала". Варшава була і залишиться вірним союзником Вашингтона, відзначає Валенса.

При цьому, "можливо, настав час задуматися і врівноважити цей союз (Польщі і США) іншими союзами, невеликими, будувати кращі зв"язки в нашому регіоні, краще думати про сусідів", - припускає екс-президент Польщі.

"Любимо ми когось чи ні - потрібно просто робити хороший бізнес, що підвищить добробут (громадян) і безпеку (країни)", - відзначає в статті Лех Валенса. РИА Новости.
Зараз ви читаєте новину «"У 2008 році почнеться змагання між США і Китаєм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути