четвер, 27 вересня 2007 10:02

П"ять українських шкіл відкриваються в Донецьку

У Донецьку 5 шкіл скоро отримають статус україномовних. Вже зараз у місті працюють 34 таких школи. Як повідомив мер Олександр Лук"янченко, ще в 54 школах є окремі класи, де ведуться уроки державною мовою, повідомляє "15 Минут-Донецк". У цілому в процесі українізації щодня задіяно 15 тис. маленьких донеччан, це п"ята частина всіх школярів міста.

У Донецьку батькам можуть надати право вирішувати, якою мовою здобудуть середню освіту їхні діти, повідомив секретар Донецької міськради Микола Левченко. Він підтримав починання міськради Дніпропетровська, яка ухвалила минулого тижня програму розвитку російської мови.

Один із її пунктів передбачає закріплення права вибору мови навчання в школі – російською чи українською – за батьками учнів, а не за державою. Те ж саме Левченко хоче зробити в Донецьку.

Натомість на думку Марії Олійник, глави міської організації Конгресу українських націоналістів, "такі школи – звичайний фарс влади для створення звітності перед Києвом".

"Справжніх українських шкіл у місті близько п"яти, а в решті всіх учбових закладів існує лише декілька класів. До того ж вчать дітей українській мові тільки на деяких предметах, а всі інші як і раніше викладають російською", обурюється Олійник.

За матеріалами Сегодня

Зараз ви читаєте новину «П"ять українських шкіл відкриваються в Донецьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути