середа, 25 серпня 2010 17:49

Путін постріляв по китові з арбалету (ФОТО)

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін побував сьогодні в Бухті Ольга на території Кроноцького заповідника (Камчатський край). Тут останнім часом учені все частіше реєструють появу сірих китів, котрі знаходяться на межі вимирання і занесені в "червону книгу".

Переодягнувшись в спеціальний гідрокостюм, прем'єр разом з фахівцями заповідника відправився на моторному човні на пошуки китів.

Як потім розповів фахівець з морських ссавців Тихоокеанського інституту океанографії Далекосхідного відділення РАН Володимир Бурканов, який супроводжував прем'єра, успіх посміхнувся лише через півгодини плавання - по фонтанах води, що випускаються китами, вдалося знайти групу з декількох особин.

Російському прем'єрові було запропоновано взяти участь в проведенні досить складної процедури взяття на аналіз шматочка шкіри, по якому можна визначити приналежність кита до тієї або іншої популяції. Для цього необхідно було випустити з арбалету спеціальну стрілу.

Проте через велику хвилю в кита вдалося влучити тільки з четвертої спроби.

"Ми намагалися відразу з трьома-чотирма китами працювати, але дістали тільки одного", - розповів сам Путін після повернення на берег. - Відчуття азарту було - три рази промазав, але на четвертий влучив".

Бурканов у свою чергу відмітив, що "в таких умовах зазвичай не працюють - було дуже сильне хвилювання".

Говорячи про мету досліджень, що проводяться вченими, Путін відзначив, що ще в ХІХ столітті були винищені так звані корейські кити. А зараз фахівці хочуть подивитися: кити, що з'явилися тут, - це поновлююча популяція корейських китів або так звані каліфорнійсько-чукотські кити, які в Каліфорнії розмножуються, а сюди приходять у пошуках їжі.

Відповідаючи на питання журналістів, яке враження на нього справила "морська прогулянка", Путін відмітив: "Екстрим тут особливий є, але дуже цікаво і красиво".

"Коли вони виплигують з води, це, звісно, видовище, - з натхненням додав прем'єр, ілюструючи свою розповідь жестами. - Мені все це сподобалося, і природа сподобалася, і я з ще більшою пошаною почав ставитись до того, що тут роблять учені".

При цьому, за словами прем'єра, вдалося ще і обговорити, як можна допомогти їм в роботі.

Путін висловився також за розвиток в цьому районі екотуризму.

"Це загальнодержавне завдання, ми зараз створюємо особливі туристичні економічні зони, але цього недостатньо, потрібно допомогти людям добиратися до таких красивих місць, як це, - сказав він. - Упевнений, попит буде, охочих багато".

NEWSru.com

Фото: Reuters

Зараз ви читаєте новину «Путін постріляв по китові з арбалету (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути