Ексклюзиви
середа, 20 березня 2019 15:57

Путін почав черговий похід по "русские земли" з Казахстану

Путін почав черговий похід по "русские земли" з Казахстану
У день своєї відставки з посади президента Казахстану Нурсултан Назарбаєв говорив по телефону з російським главою Володимиром Путіним. Про це повідомив речник президента РФ. Фото: Kapital.kz

Зовнішній вплив став ключовим у відставці лідера Казахстану Нурсултана Назарбаєва. Росія розпочала гібридну війну проти Заходу, яка ведеться на багатьох фронтах. Вона потребує зміцнення коаліції, більшого підпорядкування союзників. Казахстан не дуже зацікавлений бути у цій ролі, але не має можливості щось протиставити цій російській політиці. Він і Білорусь є найбільш вірними друзями РФ. Знаходяться у воєнному союзі в рамках Договору з колективної безпеки СНД, - говорить в інтерв'ю Gazeta.ua експерт з міжнародної політики Григорій Перепелиця.

19 березня Нурсултан Назарбаєв заявив, що йде з посади президента. Водночас, він залишився головою Ради безпеки Казахстану та керівником правлячої партії Нур Отан.

- Москва має прямий військово-політичний вплив на прийняття рішень у сфері зовнішньої політики Казахстану, - пояснює Григорій Перепелиця, - Під час голосування в Організації об'єднаних націй щодо засудження анексії Криму він завжди підтримував російський вектор та голосував проти будь-яких резолюцій ООН. Тож думка про те, що Назарбаєв вирішив подати у відставку самовільно, без благословення Кремля є абсолютно нереалістичною. Росія приймала у цьому процесі дуже активну участь.

Як саме Росія може впливати на політику Казахстану?

- Союзники Путіна - це банальна співдружність авторитарних режимів, якими керують посткомуністичні лідери. Ця стара гвардія зголосилася бути групою підтримки Росії за умови гарантії їхньої влади у країнах та особистий суверенітет. Дуже важко розділити умовну незалежність сателіта Кремля Білорусі від особистого імунітету Лукашенка. Першого без другого просто не існує. У Казахстані ситуація майже тотожна. Завдяки своїй певній хитрості Нурсултан Назарбаєв зміг домогтися дозволу на економічні стосунки з Китаєм та західними нафтовими корпораціями. Але за це вірно служив Кремлю.

Тепер політика Російської Федерації змінилась. Вони потребують більшої консолідації своїх союзників навколо. Володимир Путін проводить реструктуризації проросійського простору. Хоче не тільки воєнного впливу, а управління зовнішньою і внутрішньою політикою цих країн. Іншими словами, позбавити їх суверенітету. Похід на Україну не дав змоги Кремлю досягти своїх цілей та підкорити нашу державу. Тепер Путіну потрібні нові перемоги та нове збирання "русских земель". Вірні сателіти тут стають на заваді. Після зустрічі з Путіним Лукашенко заявив, що незалежність держав - це відносно, головне, щоб народу добре жилось. Кремль вів таку саму предметну роботу з Назарбаєвим.

Наполягав на відставці. Обрали проміжну, компромісну модель. Назарбаєв відходить від президентських повноважень і займає посаду умовного регента - голови Ради національної безпеки і оборони. Їй фактично передають частину повноважень президента у галузі зовнішньої та безпекової політики. Таким чином Назарбаєв відстороняється від влади, але зберігає вплив.

Путін поставив Дмитра Медведєва чергувати на президентську тумбочку, аби той фактично постеріг місце

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог розповів, як Назарбаєв готувався до відставки

Кажуть, що відставка Назарбаєва - це репетиція зміни Путіна. На скільки це так?

- Путін раніше вже виходив з ситуації, коли начебто не міг далі керувати країною. Зробив кульбіт з Дмитром Медведєвим, якого поставив чергувати на президентську тумбочку, аби той фактично постеріг місце. Керував внутрішньою і зовнішньою політикою в якості прем'єр-міністра Росії.

Нещодавно вийшла програмна стаття помічника президента РФ Дмитра Суркова "Довга держава Путіна". Вона готує суспільну думку до того, що без Володимира Володимировича держави як такої бути не може. Отже, в Кремлі розробляють нову форму російської державності, де Путін і надалі буде залишатися при владі. При цьому його посада може називатися порізному. Якщо він піде, зруйнується вся вертикаль політичної влади ФСБешників. Вони не відпустять його, адже Путін-президент є гарантом їх влади. Росіяни готові навіть змінити форму державності для цього. Саме тому так активно просувають питання створення єдиної російсько-білоруської держави. В Кремлі дуже активно над цим працюють. Лукашенко говорить, що до 2021 року планують перейти на російську валюту. Йому російське керівництво запропонує умовну посаду, а управляти союзною країною буде Путін. І відлік його термінів треба буде вести з нуля, адже це буде фактично нове державне утворення.

Це азійська політична культура - ніхто не має права красти в ханства.

Чим запам'ятався Нурсултан Назарбаєв? Його можна назвати хорошим президентом для Казахстану?

- Так, він фактично відбудовував державність - ханство. Був ідеологом усіх євразійських проектів, що потім перебрав на себе Путін. Казахстан був найбільш активним у створенні Євроазійського та Митного союзів.

Назарбаєв вів дуже продуману кадрову політику, основану на етнічному принципі. З самого початку ставив на молоду національну еліту. Виховував її, а Путін закривав на це очі в обмін на абсолютну вірність. За період президентства зміг створити ефективні державні інститути. У Казахстані вибухали великі корупційні скандали, але президент саджав винних до в'язниці. Така доля спіткала навіть його зятя. Це азійська політична культура - ніхто не має права красти в ханства.

Що може змінитися в Казахстані після відставки президента?

- Почнеться експансія російського капіталу та витіснення китайського. Росіяни почнуть підгрібати під себе економічні ресурси Казахстану - в першу чергу нафтогазову промисловість. Російський капітал криміналізований та слугує інтересам зовнішньої політики Кремля. Тож після відходу Назарбаєва буде посилення економічного контролю над Казахстаном.

Як можна охарактеризувати постать Токаєва, який керуватиме країною до виборів?

- Токаєв абсолютно лояльний до Назарбаєва та Кремля. Має хорошу західну освіту. Він - перехідна фігура до нових виборів президента, що плануються на 2020 рік. Тоді ж мають обирати нового президента у Білорусі. Путін не хоче бачити більше на посадах ні Назарбаєва, ні Лукашенка.

Виходячи з азійських політичних традицій, на виборах у Казахстані екс-президент буде просувати когось з родичів. Можливо, доньку. Для того, що розвинути династійність влади. Але у ці процеси може втрутитися Кремль, адже після відставки Назарбаєв вже не має абсолютної влади в Казахстані.

Якби не відвернулися від РФ, уся Україна перетворилася б на малоросію

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спікером сенату Казахстану стала донька колишнього президента

Як зміна влади вплине на Україну? Які Україна має інтереси в Казахстані?

- Казахстан повністю перебуває у зоні впливу Росії. Ми намагаємось покинути пострадянський простір. Війна пришвидшує цей процес. Не можемо розвивати щільні стосунки з Казахстаном через російський тиск. Обмежуємось мінімальними промисловими зв'язками. З часом і вони зникнуть, адже російський вплив посилиться. Кремль закриє усі шлюзи. Казахстан в клітці союзу з Росією. Навіть якщо завтра росіяни окупують країну, Захід нічого не буде робити. Вони у воєнному договорі. Завдяки ньому РФ має зовнішній суверенітет над сателітами.

Чим добре, що Україна не пішла таким шляхом, як Казахстан, Білорусь?

- Якби не зробили цього, російські танки були б у Києві з нашої мовчазної згоди. А їх триколори майоріли б над Верховною Радою та будівлею уряду. Уся Україна перетворилася б на малоросію.

Посаду президента Назарбаєв займав з квітня 1990 року. Виконувачем обов'язків голови держави до виборів 2020 року став екс-спікер Сенату Касим-Жомарт Токаєв.

Зараз ви читаєте новину «Путін почав черговий похід по "русские земли" з Казахстану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути