середа, 18 липня 2018 15:04

Путін домігся, аби Трамп танцював під його дудку - експерт

Путін домігся, аби Трамп танцював під його дудку - експерт
Олександр Хара: Трамп підносить Путіна до рівня вершителів долі світу. Фото: UAinfo

Під час зустрічі в Гельсінкі американський президент Дональд Трамп і його російський колега Володимир Путін, скоріш за все, домовились не торкатися питання Криму. Нових санкцій не буде.

Про це в інтервю для Gazeta.ua сказав експерт з міжнародних відносин Олександр Хара.

- Це перша повноформатна зустріч президентів. Путін був набагато краще підготовлений. Його тези - жахливі та маніпуляційні, але монолітні та чіткі. Трамп до зустрічі не готувався. Два дні перед самітом витратив на гру в гольф. Путін обіграв його.

Що хотів отримати перед цією зустріччю Путін? Чи вийшло це?

- Сторони досягли того, що хотіли. Саме Путін і Трамп, а не їхні країни. Перший уособлює всю Росію. Другий - далеко не всі Сполучені Штати. Глобально РФ отримала значно більше. Сам факт зустрічі - позитив для Путіна. Показує, що він не в дипломатичній ізоляції. Його країну вважають одним зі світових політичних центрів. Попередній президент США Барак Обама сказав, що Росія - регіональна держава. Цим він особисто образив Путіна. Трамп же підносить його до рівня вершителів долі світу.

На зустрічі Путін продавав страх. Його економіка слабка, політичний вплив зменшився, він просто займається руйнацією Північноатлантичного альянсу та ЄС, втручається у вибори інших країн.

Трамп виставив Росію та США відповідальними за світову безпеку. Сказав, що вони на двох володіють 90 відсотками всієї ядерної зброї. Мовляв, їхні країни не можуть дозволити собі поганих стосунків. Це грає на руку Путіну. Знайшов точку дотику до Вашингтону.

Американський президент танцює під дудку Путіна та погоджується, що відносини між країнами погіршились не внаслідок анексії Криму, війни на Донбасі та збиття малайзійського "Боїнга". А, мовляв, просто через внутрішньополітичну боротьбу в самих Штатах. І це неправда.

Про Україну говорив тільки Путін, а Трамп йому підтакував. Ніби треба тиснути на Україну. Скоріш за все, лідери домовились, що Крим не чіпатимуть. Жодних нових санкції, жодних нагадувань про півострів. У них різні точки зору, але на реальний стан справ це не вплине.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог розповів про хорошу й погану новину із зустрічі Трампа з Путіним

Що хотів виграти Трамп перед зустріччю, а що виграв?

- Очікував на такий самий ефект, як від зустрічі з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином. Але в Гельсінкі загубився на тлі Путіна. Не був господарем ситуації. Планував зустріч як свою рекламну акцію. Хотів показати, що готовий до діалогу для відстоювання інтересів американців. Не вийшло.

На саміті НАТО (відбувся 11-12 липня в Брюселі. - Gazeta.ua) Трамп казав, що питання "Північного потоку-2" є політичним та безпековим. Критикував його будівництво. А на зустрічі з Путіним почав белькотіти про економічну конкуренцію в енергетиці. Точно не виглядав як людина, яка може "зробити Америку знову величною". Обіцяв це під час передвиборчої компанії.

Які матиме наслідки ця зустріч для міжнародної політики, розкладу силу у світі? Адже на саміті НАТО Трамп розкритикував ЄС.

- Проблеми дійсно існують. Захід поступово розколюється. Але це не означає, що ми стоїмо на порозі формування нового світового порядку. Старі організації, як НАТО чи ЄС, ще досить сильні та нормально тримаються. Все-таки теперішній порядок потужніший за Трампа.

На саміті НАТО він поводив себе, ніби слон у посудній лавці. Дозволяв собі цькувати союзників. Але, як не дивно, це мало плоди. Країни Євросоюзу почали більше витрачати на свою оборону, чого й вимагав американський президент.

Америка й надалі бачитиме загрозу в кожній країні, яка веде агресивну політику. Що б Трамп не говорив, американці почали розробляти зброю, яка могла б подолати російські системи захисту. Це безпекова машина, яка сформована давно. Трампові її не зупинити.

Альтернативи теперішньому порядку немає. Інакша система - це збільшення ролі авторитарних держав. А саме Росії, Китаю, Ірану. Для Заходу це неприпустимо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обама присоромив "політику сильних людей" після саміту Трамп-Путін

Які наслідки матиме зустріч для Трампа всередині США?

- Те, що він робить, не сприймається навіть його однопартійцями. Фактично став на бік Путіна, коли погодився, що ніякого втручання в американські вибори не було. Така риторика не могла сподобатись Конгресу.

Це не та манера, з якою треба говорити з Путіним. Демократи, його опоненти, будуть використовувати це доволі жорстко. Республіканці знаходяться в складній ситуації. Скоро вибори до Конгресу. Аби утримати більшість, їм треба поводити себе обережно. Не можуть не критикувати Трампа за його поведінку, але їм треба обмежувати це обурення. Електорат президента може бути задоволений тим, що відбувається. В очах просто американця він поводить себе не як бюрократ вашингтонського болота, а як людина, що ламає систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін домігся свого" - пояснили слабкість Трампа під час саміту у Гельсінкі

Обмовка Путіна, коли він сказав "ми провели референдум у Криму", матиме якісь наслідки? Він визнав, що все влаштувала РФ, а не мешканці півострова самовизначилися.

- Невеликі. З самого початку анексії американська розвідка розуміла, що там відбувається. Для нас це тим паче не є новиною. Українська влада лише через чотири роки визнала Росію агресором. Але продовжує дипломатичні та торговельні відносини з нею. А світ чудово розуміє, що його слова нічого не варті.

16 липня у столиці Фінляндії, Гельсінкі, відбулась зустріч президента Америки Дональда Трампа та президента Росії Володимира Путіна. Лідери говорили більше двох годин, після чого вийшли на спільну прес-конференцію. Піднімалися питання Сирії, "Північного потоку-2", втручання РФ в американські вибори. Про Україну говорили мало.

Зараз ви читаєте новину «Путін домігся, аби Трамп танцював під його дудку - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути