вівторок, 17 липня 2018 13:56

Політолог розповів про хорошу й погану новину із зустрічі Трампа з Путіним

Політолог розповів про хорошу й погану новину із зустрічі Трампа з Путіним
Сергій Таран: Трамп непередбачуваний і може піти назустріч Кремлю. Але у нього це не вийде, адже остаточну політику США формує Конгрес. Фото: Гордон

У президента США Дональда Трампа з російським колегою Володимиром Путіним занадто різні погляди щодо ситуації в Україні. Тому війна на Донбасі затягнеться.

Про це Gazeta.ua сказав політичний експерт Сергій Таран, коментуючи зустріч президентів у Гельсінкі.

"Не варто було сподіватися на якісь домовленості. Путін і Трамп не могли дійти якогось спільного висновку, який би реально міг змінити ситуацію. Українська тематика - найскладніша для компромісу між Сполученими Штатами та Росією. Вони можуть домовитись щодо конфлікту в Сирії, політики по відношенню до КНДР, світової ядерної зброї. Але не щодо України. Тут надто різні позиції. Сторони навіть не заявляли публічно про можливість становлення спільного бачення ситуації", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сподівається підлеститися - на зустрічі з Путіним Трамп відмовився від підготованих Білим домом заяв

Експерт вважає, що після цієї зустрічі для українців є дві новини.

"Погана полягає тому, що війна на Сході затягнеться надовго. Від Трампа та Путіна доля Донбасу залежить дуже сильно. Поки вони не домовляться остаточно, завершити конфлікт буде важко. Хороша новина полягає в тому, що позиція Америки, як країни, чітка. Вони виступають на боці України. Трамп непередбачуваний і може піти назустріч Кремлю. Але у нього це не вийде, адже остаточну політику США формує Конгрес. І він заборонив президенту знімати або послаблювати санкції з Росії", - говорить експерт.

Коли обговорювали "Північний потік-2", Путін сказав, що не припинить транзит газу через Україну, навіть якщо його побудують.

"В це можна частково вірити. Він неодноразово говорив про це. Транзиту через "Північний потік-2" не вистачить, аби забезпечити газом всю Європу. До того ж Німеччина, яка є головним бенефіціаром побудови газопроводу, наполягала на цьому. Але транзит через Україну зменшиться - це негативно, а вплив Росії на Європу збільшиться. Путін зможе шантажувати українських керівників, що буде мінімізувати транзит газу через нашу територію і таким чином матиме ще один важіль впливу", - вважає Сергій Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маленька розкисла макаронина" - Шварценеґґер розповів про Дональда Трампа

Поведінка Трампа на прес-конференції обурила багатьох, підкреслив політолог.

"Він зараз дуже не популярний в Америці. В першу чергу, через те, що спростував тезу про втручання Росії в вибори президента США. В такій ситуації важко вести якусь політику, адже його не підтримують не тільки звичайне населення. Уряд Сполучених Штатів теж незадоволений лояльністю та поступливістю Трампа по відношенню до Путіна", - додав він.

16 липня у столиці Фінляндії, Гельсінкі, відбулась зустріч президента Америки Дональда Трампа та президента Росії Володимира Путіна. Лідери говорили більше двох годин, після чого вийшли на спільну прес-конференцію. Піднімалися питання Сирії, "Північного потоку-2", втручання РФ в американські вибори. Про Україну говорили мало.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів про хорошу й погану новину із зустрічі Трампа з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути