субота, 01 грудня 2007 10:42

Представник ООН заявляє, що Україна може втратити фінансування програм профілактики і лікування СНІДу

Спеціальний посланник Генерального секретаря ООН з питань ВІЛ/СНІД у Східній Європі Ларс Каллінгс заявляє, що в разі, якщо Україна не виконає взяті на себе зобов`язання перед Глобальним фондом про запровадження програм замісної терапії метадоном для наркозалежних, вона може втратити зовнішнє фінансування програм профілактики і лікування у розмірі 150 млн. доларів.

"Уряд має підтримати реалізацію програми замісної терапії метадоном. Якщо цього не трапиться, до кінця цього року Україна може втратити грант на суму 151 млн. дол. від Глобального фонду з боротьби з ВІЛ/СНІДом",- сказав він.

Каллінгс висловив занепокоєння ситуацією в Україні щодо зростання ВІЛ-інфікованих. "Україна має зробити рішучі кроки для того, щоб бути здатною протистояти епідемії", - сказав він.

За словами Каллінгса, для того, щоб подолати зростання кількості ВІЛ-інфікованих, Україна має проголосити боротьбу з ВІЛ/СНІД національним пріоритетом. "Незалежно від політичних проблем, Україні потрібно об"єднатися для подолання цієї епідемії. Зараз нестача координації в Україні є найбільшою перепоною для ефективного реагування", - зазначив він.

У свою чергу голова Тематичної групи ООН з ВІЛ/СНІДу, доктор Гундо Вайлер зазначив, що оскільки метадон в Україні не виробляється, необхідна ліцензія на ввезення його в Україну.

"Ця ліцензія має бути надана Комісією з контролю наркотиків в Україні, а ми зараз ще не маємо такої ліцензії", - додав він.

Окрім того, Каллінгс зазначив, що в Україні зараз найбільша епідемія СНІДу в Європі. "Якщо поширення ВІЛ не знизиться протягом наступних трьох років, я боюся, що в Україні розвинеться перша генералізована епідемія СНІДу в Європі", - сказав він.

Каллінгс також зазначив, що за перші 10 місяців цього року було офіційно зареєстровано 14 тис. 480 нових випадків інфікування серед громадян України, або 48 випадків інфікування кожного дня у порівнянні з 43 випадками у 2006 році.

Як йшлося на прес-конференції, відповідно до національних розрахунків, понад 377 тис. 600 людей живуть з ВІЛ в Україні, але офіційно було зареєстровано лише 119 тис. випадків.

Крім того, кількість людей, які отримують антиретровірусну терапію (АРТ), зросла більше, ніж на 2 тис. осіб і становить зараз понад 7 тис. осіб. Проте розрив між потребою та попитом на лікування збільшується: у 2010 році АРТ потребуватимуть 50 тис. осіб, або вони помруть від СНІДу.

Україна і Глобальний фонд з питань боротьби з СНІДом, туберкульозом і малярією в серпні 2007 року підписали угоду про фінансування нової програми протидії ВІЛ/СНІДу в Україні на 2007-2012 роки в обсягу 150 млн. дол.

Перед цим Україна взяла на себе зобов`язання перед Глобальним фондом про запровадження програм замісної терапії мета доном для наркозалежних, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Представник ООН заявляє, що Україна може втратити фінансування програм профілактики і лікування СНІДу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути