середа, 07 квітня 2021 11:30

Правозахисники занепокоєні систематичним порушенням прав людини в Україні
4

Торік Україна стикнулася зі зростанням звернень щодо домашнього насильства, тортурами з боку працівників поліції, кризою в галузі охорони здоров'я та утисками вразливих груп населення.

2020-й став періодом систематичного порушення прав людини, на які держава не змогла належно відреагувати, ідеться у звіті Amnesty International. Українська влада має провести ретельну роботу над помилками й не допустити їх повторення. Поширеними були факти домашнього насильства, які часто не мали ефективної реакції з боку державних органів.

"Виявлені кілька випадків тортур і жорстокого поводження або такого, що принижує гідність, з боку представників владних структур щодо затриманих поліцією осіб. Торік зафіксували 129 кримінальних справ щодо ймовірних тортур, із яких у 59 випадках були висунуті підозри, 52 справи були закриті", - повідомляє організація.

Не здобула справедливості й відшкодування жодна цивільна особа – постраждала від насильницького викрадення, таємного утримання під вартою або тортур із боку СБУ впродовж 2014-2016 років. Нікого причетного до цих злочинів так і не притягнули до відповідальності.

За даними міністра соцполітики, понад 300 медпрацівників померли від Covid-19 до 19 грудня. З них лише 53 смерті визнали такими, що пов'язані з професійною діяльністю. Родинам медиків обіцяли державну компенсацію, але до 12 листопада повністю її отримала лише 21 сім'я.

Ще однією актуальною проблемою для України є недосяжність для багатьох громадських організацій території сходу України, контрольованій проросійськими сепаратистами. Тривають утиски людей, які висловлюють будь-яку незгоду, зокрема арешти, допити, тортури й інші види жорстокого поводження.

У Криму впродовж 2020-го тривали переслідування за правозахисну роботу та інакомислення, а також обмеження роботи ЗМІ. Окупаційна російська влада застосовувала репресивні заходи проти етнічних кримських татар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада використовує Covid-19 для порушень прав людини - Amnesty International

Держдеп США зазначив, що українська влада не робила адекватних кроків щодо судового переслідування зловживань більшості посадовців, що створило атмосферу безкарності. Правозахисні групи та ООН указали на суттєві недоліки в розслідуваннях порушень прав людини, скоєних урядовими силами безпеки. У звіті згадали про стан розслідування вбивств Катерини Гандзюк і Павла Шеремета, злочинів під час Євромайдану.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники занепокоєні систематичним порушенням прав людини в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути