середа, 31 березня 2021 11:00

Держдеп США вказав на порушення прав людини в Україні

Держдеп США вказав на порушення прав людини в Україні
Щодо свободи слова зазначається, що люди в районах, які знаходяться під контролем уряду, зазвичай можуть критикувати його публічно. Фото: pixabay.com

30 березня Держдепартамент США оприлюднив щорічний звіт про дотримання прав людини у світі, в якому багато уваги приділив Україні.

Зокрема, у документі на сайті Держдепу йдеться про те, що українська влада не робила адекватних кроків щодо судового переслідування зловживань більшості посадовів, що створило атмосферу безкарності. Правозахисні групи та ООН відзначили значні недоліки у розслідуваннях порушень прав людини, скоєних урядовими силами безпеки.

У звіті згадали про стан розслідування вбивств Катерини Гандзюк і Павла Шеремета, злочинів під час Євромайдану. Багато уваги приділили жорсткому поводженню правоохоронців із затриманими та ув'язненими, випадкам смерті у результаті тортур або недбалості, а також неналежним умовам утримання в місцях ув'язнення.

Щодо свободи слова зазначається, що люди в районах, які знаходяться під контролем уряду, зазвичай можуть критикувати його публічно, а в приватному порядку і обговорювати питання, що становлять суспільний інтерес, не побоюючись офіційних репресій. Йдеться також про тиск на ЗМІ.

Щодо конфлікту на Донбасі у звіті йдеться про очолювані Росією незаконні вбивства мирних жителів. Описані насильницькі зникнення і викрадення на окупованих територіях, згадуються тортури і випадки жорстокого або принижуючого гідність поводження. У Держдепі зазначають, що суттєві проблеми з правами людини в окупованому РФ Криму включали насильницькі зникнення та викрадення, тортури, жорстоке поводження та покарання осіб, які чинять опір окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер розповів, чи підтримає Байден Україну

У Євросоюзі вважають, що процес реформ в Україні гальмує широко поширена корупція. Про це йдеться у звіті глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля. Віцепрезидент Єврокомісії підкреслив у доповіді, що "від контрабанди виграють тільки злочинці та олігархи".

Зараз ви читаєте новину «Держдеп США вказав на порушення прав людини в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути