вівторок, 23 жовтня 2007 10:50

Православна церква розкритикувала появу вулиці Івана Мазепи в Києві

Православна громадськість України визнала "знущальним ставленням до думки канонічної Православної церкви" намір президії Київської міськради перейменувати вулицю Січневого повстання, на якій знаходиться Києво-Печерська лавра, на вулицю Івана Мазепи.

"Православна громадськість розглядає це рішення не тільки як зневагу відносно Української православної церкви, а також і блюзнірським викликом усьому православному світу", – говориться в заяві Всеукраїнського православного братства Олександра Невського і ряду православних організацій України.

За словами авторів заяви, гетьман Мазепа в 1708 році був підданий анафемі Православною церквою за порушення даної на Євангелії присяги на вірність російському цареві, а також за те, що дозволив поганити православні храми шведським солдатам, допущеним їм у межі Південної Русі.

Крім того, Мазепа, наголошується в заяві, був схильний "до пороку та аморальності", оскільки "вдавався до гріха розпусти, починаючи з часу своєї молодості, коли співмешкав із дружиною польського шляхтича, і до старості, коли спокусив свою хрещеницю Матрону".

"Політики й чиновники, що обрали своїми героями когорту багатьох неохайних історичних діячів, зокрема одіозну особу Мазепи, прагнуть нав"язати їх як ідеал усьому народу України. А це, в свою чергу, не може не позначатися вкрай негативно на морально-етичному рівні всього українського суспільства, перш за все, молоді", – вважають православні громадяни України.

На думку православних організацій, вулиці, де знаходиться лавра, має бути повернена її історична назва – Микільська, "на честь особливого шанованого нашим народом святого Миколи-Угодника", пише Интерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Православна церква розкритикувала появу вулиці Івана Мазепи в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути