понеділок, 26 листопада 2012 13:26

Порошенко прибере російську мову зі своїх шоколадок

Порошенко прибере російську мову зі своїх шоколадок
Це так само важливо, як й те, що в Україні має бути єдина державна мова – українська, наголосив міністр Фото: lisichansk.com.ua

47-річний міністр економіки і власник кондитерської корпорації "Roshen" Петро Порошенко повернув на свої шоколадки українську мову.

"В мене є правило – не втручатися у діяльність компаній, акціонером яких я є. Це стосується і "Кореспонденту", і "5 каналу", і "Roshen", - написав Порошенко на власній сторінці у соціальній мережі "Фейсбук". - Сьогодні "Roshen" - це не просто бізнес, це один з брендів України в світі. Питання, які стосуються мови, суверенітету і територіальної цілісності - це державні питання. Тому я ініціював обговорення цієї теми на Раді директорів корпорації "Roshen", в результаті якого мої аргументи були сприйняті: українські товари на українському ринку мають бути українською мовою. Це так само важливо, як й те, що в Україні має бути єдина державна мова – українська. Це моя позиція: вона була, є і буде незмінною".

Нагадаємо, "Roshen" змінила україномовні обгортки на шоколадках і шоколадних батончиках на російськомовні. Це обурило українців. З'явилися фотожаби "рошенівського" шоколаду з підписами "Екстрачорна русифікація. Зрадиш мову за шоколадку?" Не купувати цей шоколад закликали український письменник Іван Андрусяк та науковець, громадський діяч Максим Стріха. Президент "Roshenу" В'ячеслав Москалевський в інтерв'ю Gazeta.ua назвав таких людей тролями та зауважив: "Коли я піду на пенсію, я теж писатиму якісь листи".

"Коли дізнався, що сказав із цього приводу Порошенко, зрадів. Значить, ще є сенс боротися, - сказав Gazeta.ua Максим Стріха. - Для мене важливі дві речі. Перше - громадськість може домагатися свого і може впливати на бізнес. Друге — бізнесові зараз потрібно доводити, що відмова від української мови — це прямі збитки, принаймні, в деяких секторах. Бізнес повинен усвідомити, що найбільш наша успішна компанія, яка досі була — це "Купуй українське", з допомогою якої вдалося почистити ринок від засилля малоякісних іноземних товарів у харчовому сегменті. Вона була успішною саме через те, що "Купуй українське". З варіантом "Покупай украинское" я не певен, що вона досягнула б свого результату. А люди зі свідомістю і рівнем світогляду пана Москалевського, очевидно, цієї простої речі не усвідомлюють. І, відтак, крім усього, відкривають український ринок напливові товарів в російськомовних обгортках, оскільки емоційної різниці між тим, купувати російськомовну обгортку якогось, умовно кажучи, "Roshenа" чи російськомовну-таки обгортку якогось білоруського виробника уже немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нам треба вижити" - президент "Roshen" про заміну україномовних написів на цукерках російськомовними

Стріха також зауважив, що тепер купуватиме продукцію "Roshen".

"Якщо "Roshen" змінив свою позицію, чому ж я їх не буду купувати? Звичайно, я купуватиму україномовні упаковки. Звертатиму увагу, якою мовою вони оформлять свій шоколад. Почекаю, поки кудись подінуться ті коробки з "Ассорти" і "Шоколадным замком". Але надалі, звичайно, у мене нема ніяких упереджень проти того, щоб купувати україномовні коробки "Roshen". Я вважаю, що фірма має бути винагороджена покупцями за те, що вона все-таки відрефлектувала цю позицію громади і змінила, я сподіваюсь, реально змінила, що це виллється у якісь справи, а не просто заяви".

Зараз ви читаєте новину «Порошенко прибере російську мову зі своїх шоколадок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути