субота, 19 листопада 2022 22:19

Польща більше не буде надавати українцям безкоштовне житло

Польща більше не буде надавати українцям безкоштовне житло
Українці тепер будуть шукати собі житло у Польщі. Фото: Кореспондент

Українські біженці в Польщі будуть самостійно оплачувати житло. А з 1 січня 2023-го року пансіонати, гуртожитки та санаторії для українців також стануть платними.

58% опитаних українців винаймають житло за свій рахунок, 22% забезпечують житлом роботодавці. 10% респондентів кажуть, що їх прихистили поляки у своєму житлі, і їм уряд платить компенсацію за кожного біженця в межах програми прихистку, йдеться в аналізі Gremi Personal.

52% українців у Польщі живуть у квартирах, 18% у гуртожитках чи хостелах. У приватних будинках оселилося 10% респондентів. 10% опитуваних прихистили поляки у своєму житлі. У пансіонатах чи базах відпочинку проживають 6%, а готелях – лише 4% респондентів.

76% респондентів кажуть, що їх влаштовують умови проживання, які вони мають, а 24% планують змінити проживання найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі скорочують допомогу українським біженцям – але не всім

Така ініціатива, на думку уряду, мотивує біженців якнайшвидше стати до роботи в Польщі та винаймати житло за свій рахунок.

"Незважаючи на те, що Польща створила більше державних програм для проживання біженців серед усіх європейських країн, ми бачимо, що абсолютна більшість українців вирішує житлові питання власним коштом. Однак найбільш вигідний варіант – проживання коштом підприємства", – каже Ганна Джоболда, директорка департаменту рекрутації Gremi Personal.

Незважаючи на дорогу оренду квартир, існує багато варіантів для комфортного проживання у Польщі. Популярна практика, коли поляки надають притулок українцям у себе вдома, отримуючи компенсацію від держави у розмірі 40 злотих (320 грн) на добу за кожного українця.

Згідно зі Спецзаконом, прийнятим польським урядом у березні 2022, громадяни України, які перетнули кордон з Польщею після 24 лютого у зв'язку з початком російського вторгнення, автоматично набувають статусу тимчасового захисту і можуть легалізуватися в країні за спрощеною процедурою терміном на 18 місяців з правом продовження.

Статус тимчасового захисту звільняє українців від необхідності подавати на тимчасовий дозвіл на проживання та оформлювати Карту побуту (Карта pobytu) у перші дев'ять місяців свого перебування на польських територіях.

Зараз ви читаєте новину «Польща більше не буде надавати українцям безкоштовне житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути