середа, 19 жовтня 2022 14:51

Спецтема: Війна Росії проти України

У Польщі скорочують допомогу українським біженцям – але не всім

У Польщі скорочують допомогу українським біженцям – але не всім
У Польщі зменшать допомогу українським біженцям, які мають прихисток у цій країні понад 4 місяці. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

У Польщі зменшать допомогу українським біженцям, які мають прихисток у цій країні понад чотири місяці.

Уряд Польщі також допрацьовує систему виплат для українців, щоб уникнути зловживань. Про нововведення розповів уповноважений польського уряду у справах біженців з України Павел Шефернакер, передає PAP.

За його словами, в Польщі перебуває мільйон українських біженців. Держава намагається створити умови, щоб вони якнайкраще могли адаптуватися.

"Оскільки Польща відкрита для біженців, хоче їх підтримувати, то не може бути так, що є люди, які певним чином обманюють цю систему. Ми ще більше ущільнимо систему пільг, щоб не ставалося жодних порушень у питанні виплат коштів", – заявив Шефернакер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Національний банк Польщі попередив українських біженців

Понад половина біженців почали легально працювати, уряд Польщі планує запровадити оплату місць колективного проживання. Зараз у країні налічується майже 80 тис. українців, які живуть у таких приміщеннях – це переобладнані торгові зали, пожежні депо, пансіонати, склади.

"З 1 січня ми хочемо запровадити 50% власної участі в оплаті для тих осіб, які перебувають в центрах тимчасового розміщення понад 120 днів", – зазначив Шефернакер.

На 100% оплати вартості проживання у колективних центрах планують перевести біженців у середині 2023 року.

Безкоштовне житло і харчування залишаться для тих, хто щойно прибув до Польщі – державна програма допомоги розрахована на 120 днів. Також планується звільнити від оплати незахищені категорії біженців: людей з інвалідністю, пенсіонерів, багатодітних матерів-одиначок.

Такі зміни до закону про допомогу біженцям з України планують внести до кінця року.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Україну покинули понад 6,8 млн осіб.

Європейські країни надають нашим громадянам тимчасові притулки та виплати, які можуть допомогти, доки вони не повернуться додому або не знайдуть джерела доходу в новій країні.

Ми зібрали актуальну інформацію, яку допомогу надають у країнах, де знайшли прихисток найбільше наших громадян і що варто знати переселенцям.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі скорочують допомогу українським біженцям – але не всім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути