пʼятниця, 23 березня 2018 18:25

"Погодуйте кішку Зосю" - як поліція обшукувала базу "Азову"
7

Автор: Сергій Старостенко
  Біля 300 активістів "Нацкорпусу" блокують виїзд з заводу "АТЕК"
Біля 300 активістів "Нацкорпусу" блокують виїзд з заводу "АТЕК"

Сьогодні вранці поліція прийшла з обшуком в рекрутинговий центр полку Нацгвардії "Азов" та офіс партії "Національний корпус".

Поліцейські затримали біля 20 осіб, що перебували в приміщенні заводу "Атек", що на столичному Святошині.

О 9:00 ранку активісти Нацкорпусу заблокували центральний виїзд із заводу. Більшість активістів ховають обличчя під масками.

На 25 хв перекривають проїзд по просп. Перемоги в бік центру. Поліцейські спробували завадили їм, виникла штовханина.

"Формально обшук підв'язали до конфлікту між двома власниками заводу. Але обшуки чомусь провели тільки у частині будівлі, де є база "Нацкорпусу" та "Азову". Я ще не знаю, чи це поліцейські, чи СБУ", - каже народний депутат Олег Петренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісти "Нацкорпусу" перекрили проспект Перемоги

Тренувальна та рекрутингова база "Азову" на заводі з'явилась 2014 року з початком війни на Донбасі. Згодом тут офіс відкрила партія "Національний корпус". Офіційно орендували будівлю, каже спікер політсили Роман Чернишев. Відновили її, відкрили спортзал та тактполе.

О 10:00 силовики підтягують до воріт загони Нацгвардії. Зі сторони підприємства блокують ворота автобусом. Поліцейські озброєні автоматами, обличчя ховають за масками.

Завод "АТЕК" - одне з найстаріших підприємств Києва. Раніше мав назву "Червоний ескаватор". Заснований 1898 року, випускав сівалки. За радянської влади перепрофілювався на важку будівельну техніку. З 2012 року випуск техніки призупинився. Почалось планомірне знищення цехів. У судах різні власники почали доводити свою правоту. Сьогодні 90% території заводу - руїна, яку готують під будівництво житла. Діючим залишається тільки спорткомплекс "АТЕК" та рекрутингова база "Азову".

До місця подій під'їжджає лідер "Національного корпусу" Андрій Білецький та народний депутат від "Свободи" Андрій Іллєнко. Намагаються пройти на територію, але їх не пускають поліцейські. На будь-які заяви не реагують.

Білецький заявляє, що силовики не показали жодного документа, в якому були б вказані підстави, через які відбуваються обшуки.

"Були зламані всі двері, вкрадені речі. Найбрудніше те, що покидьки з міліцейськими шевронами вкрали ордени людей, які воювали за цю країну. Це політична провокація, а не правові дії. Вони нас випробовують на міцність", - каже Білецький. - "Ми не випустимо нікого з заводу, поки їхні дії не зафіксує поліція зі Святошинського райвідділу. Ми викликали 102, аби зафіксувати, що це за люди увірвались у наш штаб. Ми за свій дім будемо битися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Нацкорпусі" прокоментували вранішній обшук

Троє депутатів кажуть, що зараз поїдуть до Верховної Ради. Тим, хто залишається, суворо наказують нікого не випускати. На місці події, приходять представники "Правого сектора" й "Свободи".

Активісти Нацкорпусу перекрили виїзд з заводу "АТЕК"
Фото: Сергій Старостенко
Слідчі, які обшкували завод, мали супровід з силовиків озброєних автоматами
Біля 300 активістів "Нацкорпусу" блокують виїзд з заводу "АТЕК"
перекритий активістами просп. Перемоги
Кіт Зося - єдина постійна жителька штабу партії Нацкорпус та рекрутинг-центру "АЗОВу"

Між активістами називають версію, що обшук пов'язаний з майбутньою акцією в Миколаєві.

"Це попередження від влади, бо ми плануємо акції по губернатору Савченку щодо справи самогубства льотчика Волошина", - пояснює речник Роман Чернишев.

Прохід до заводу відкрили о 13:30. Поліцейські просто виїхали через один з численних пропускних пунктів. Націоналісти зайшли на територію "АТЕК".

Представники руху одразу йдуть до свого штабу, що знаходиться посередині заводу. Триповерхова будівля огорожена сіткою та колючим дротом.


Одразу починають шукати місцеву улюбленицю - кішку Зосю.

"Аби тільки її нагодували і не чіпали. Бо за Зосю порвемо", - кажуть активісти. Кота знаходять на кріслі в центральному вестибюлі офісу. Він мирно спить.

Автор: Андрій Жигайло
  Кіт Зося - єдина постійна жителька штабу партії Нацкорпус та рекрутинг-центру "АЗОВу"
Кіт Зося - єдина постійна жителька штабу партії Нацкорпус та рекрутинг-центру "АЗОВу"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція завершила обшуки на базі "Нацкорпусу"

Де відбувся обшук, береться показати керівник центрального штабу "Національного корпусу" Родіон Кудряшов. Каже, що поліцейські тут знайшли дві гранати.

"Гранати нам підкинули, ми впевнені. У нас зникло багато речей, "викрали" документи проектів громадських організацій. Пропав мій ноутбук. У всіх дверях виламані замки", - каже керівник штабу.

В приміщеннях, які показують журналістам, доволі чисто - немає перекинути паперів чи столів. Вибито дверний замок в юридичний відділ.

У керівництва "АТЕКа" свою версія.

"Жодної конкретики адміністрації не пред'явили. Слідчі самі не знають, що шукали, а прийшли за вказівкою згори. Представникам "Азова" двері поламали, "Грузинський легіон" на землю поклали, до одного з бійців електрошок застосовували. Але нічого не знайшли. До цих подій причетна дружина екс-депутата Світлана Зварич. Деталі я відкрию на прес-конференції згодом", - каже генеральний директор ПрАТ "АТЕК" Лариса Ільєнко.

Офіційно

У поліції заявляють, що проводили вилучення документації у справі заводу "АТЕК" про незаконне заволодіння майном цієї компанії. Слідчі дії проводять не лише в Києві. Санкцію дав Печерський райсуд Києва.

"Слідчі проводять вилучення документації в адміністративних будівлях офісу заводу АТЕК. У ході досудового розслідування кримінального провадження перевіряються можливі факти незаконного заволодіння майном ПрАТ "АТЕК" на загальну суму понад 54 млн грн", - каже речник поліції Ярослав Тракало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція пояснила обшук заводу, де розташована рекрутингова база "Азову"

Слідчі дії відбуваються на підставі судових рішень на території кількох регіонів держави.

"Зокрема, такі слідчі дії проводяться і в нежитлових приміщеннях, які належать ПрАТ "АТЕК". Метою проведення слідчих дій є виявлення та вилучення доказів, які можуть підтверджувати факти вчинення вказаного злочину у сфері господарської діяльності" – заявили в поліції.

Націоналісти 3 квітня проведуть в урядовому кварталі марш "За українське майбутнє без олігархів". Вона стартує о 10:00 від стадіону "Динамо". Вимагатимуть "нарешті ухвалити й втілити в життя ці ключові для майбутнього України ініціативи".

Зараз ви читаєте новину «"Погодуйте кішку Зосю" - як поліція обшукувала базу "Азову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути