понеділок, 11 червня 2007 09:02

Переможці парламентських виборів в Бельгії можуть розколоти державу

Прем"єр-міністр Фландрії Ів Летерм, партія якого, згідно з попередніми результатами, одержала перемогу на федеральних парламентських виборах в Бельгії, оголосив про намір провести державну реформу.

На недільних виборах в підтримку партії "Фламандських християнських демократів" Летерма проголосували 31% виборців. Всього в голосуванні взяли участь понад 7,7 мільйонів бельгійців, що мають право голосу. Остаточні підсумки парламентських виборів в Бельгії ще не підведені.

Відразу після оголошення результатів виборів Летерм заявив про намір провести "реформу держави".

Майбутній прем"єр-міністр не уточнив, що саме це буде за реформа, проте ще в час передвиборної кампанії він закликав до перетворення Бельгії на конфедерацію, в якій ці три бельгійські регіони (Фландрія, Валлонія, Брюссель) отримали б розширені повноваження.

Нинішній прем"єр-міністр Фландрії відомий заявами про те, що цей фламандськомовний і найнаселеніший регіон Бельгії міг би благополучно існувати як незалежне державне утворення. Раніше Летерм заявив, що франкомовних та фламандськомовних громадян Бельгії сьогодні об"єднують лише король, футбольна збірна та пиво.

Проте, після появи попередніх підсумків голосування він сказав, що потрібно "спробувати принаймні скоротити відмінності в економічному розвитку Фландрії, Брюсселі та Валлонії". Спершу він запропонував вже з понеділка внести до порядку денного питання про безробіття і про реформування ринку робочої сили в Бельгії.

Фламандці вважають, що багата Фландрія повинна скоротити невідповідне виділення витрат на фінансування бюджетних програм для біднішої Валлонії. Вони також виступають за надання Фландрії більшої автономії. Проте валлонці вважають, що це буде перший крок до розколу бельгійського королівства.

У свою чергу, бельгійський міністр юстиції Лоретт Онкелінкс, відзначив, що реформа держави, яку пропонує Летерм, може привести до "важких часів" для жителів Бельгії і назвав нинішнього прем"єр-міністра Фландрії "небезпечною" людиною для держави, повідомляє РІА Новости.



Зараз ви читаєте новину «Переможці парламентських виборів в Бельгії можуть розколоти державу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути