Ексклюзиви
середа, 28 серпня 2019 17:05

"Північний потік-2" майже готовий: що далі?

"Північний потік-2" майже готовий: що далі?
Проклали 1855 кілометрів газопроводу на дні Балтійського моря Фото: 24

75% загальної довжини газопроводу Північний потік-2 вже готові.

Всього проклали 1855 км газопроводу дном Балтійського моря у російських, фінських, шведських і німецьких водах.

"Із опором "Північному потоку-2" Україна вже запізнилася. Його добудують до кінця цього року. Запустять в середині 2020-го, - каже фахівець із державної політики у паливно-енергетичному комплексі Генадій Рябцев. - Розуміють, що довше будуватимуть, то менше матимуть прибутку. Тому затримка можлива не більше за 6 місяців. Жодних перешкод у закінченні будівних робіт чи запуску зараз немає. "Північний потік-2" - не лише російський проект. У його запуску кровно зацікавлені всі країни, що мають більшість у Раді ЄС, — дві третини загальної кількості голосів. Саме тому проблем із запуском не буде. Якби "потік" дійсно хотіли зупинити, зробили б це 5 років тому. Наша позиція нічого не значить, з огляду на те тупцювання, яке демонстрували останніми роками. Від нас очікували швидкої реалізації кардинальних змін в економіці та політиці. Станом на зараз наша позиція навіть гірша, ніж була 2013-го".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік-2" збільшить імовірність військового вторгнення в Україну

"Треба оптимізувати потужності газотранспортної системи. А оптимізувати означає різати на металобрухт. Сподіватися, що транспортування Україною буде в достатньо великих обсягах , вже не можна. Росія — країна-агресор. Дивно досі мати з нею якісь стосунки у газовій сфері. Маємо або припинити всі торгівельні зносини з Росією, або визнати, що колишня політика була хибною. Змінити її на відновлення торгівельних стосунків. На двох стільцях не всидіти. Варто розглянути можливість укладання угод із європейськими операторами на надання послуг на транспортування російських енергоносіїв територією України. При цьому виключити можливість підписання будь-яких угод із Газпромом, як із ненадійним партнером", - підсумував Рябцев.

"Північний потік-2" — друга лінія російського газогону до Європи в обхід України Балтійським морем. Проект підтримують Німеччина, Нідерланди, Франція, Австрія. Противники — Польща, країни Балтії, Данія. Якщо потік збудують, Україна втрачатиме $3 млрд щорічно від утрати транзиту газу в ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік-2" майже готовий: що далі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути