пʼятниця, 02 серпня 2019 07:05

США вдарять санкціями по "Північному потоку-2"

Автор: REUTERS
  Судно ”Аудація” прокладало труби газопроводу ”Північний потік-2” поблизу німецького острова Рюген у Балтійському морі. Станом на 31 липня побудували 70 відсотків морської частини газогону
Судно ”Аудація” прокладало труби газопроводу ”Північний потік-2” поблизу німецького острова Рюген у Балтійському морі. Станом на 31 липня побудували 70 відсотків морської частини газогону

Комітет Сенату США з міжнародних справ 31 липня схвалив санкції проти будівників "Північного потоку-2". Законопроект має накласти обмеження для компаній та осіб, які беруть участь у прокладанні газопроводу з Росії у Німеччину в обхід України. Його підтримали 20 із 22 представників комітету. Щоб стати законом — документ має пройти Сенат, Палату представників, його повинен підписати президент США.

"Північний потік-2" — друга лінія російського газогону до Європи в обхід України, через Балтійське море. Проект підтримують Німеччина, Нідерланди, Франція, Австрія. Противники — Польща, країни Балтії, Данія. Якщо потік збудують, Україна втрачатиме $3млрд щорічно від утрати транзиту газу до ЄС.

Законопроект "Про захист енергетичної безпеки Європи" зареєстрував республіканський сенатор від Техасу Тед Круз і сенаторка Джин Шагін з Нью-Гемпшира. Обмежувальні заходи стосуватимуться швейцарської компанії "Алсіс" та італійської "Сайпем", які мають контракти на прокладку труб. Пропонують посилювати тиск на "Газпром" і п'ять компаній-партнерів по "Північному потоку-2". Це "Юніпер і Винтершал" із Німеччини, британсько-нідерландську "Шел", "ОМВ" з Австрії та "Енжі" з Франції. Під санкції підпадають усі судна, які прокладають труби для експорту російського газу. А також компанії, які страхують газопровід. Власникам пропонують заборонити в'їзд у США й заморозити їхні активи.

"Очікуємо, що в серпні законопроект схвалить Палата представників. За прийняття документа виступають як у Республіканській, так і в Демократичній партії. Має хороші шанси бути проголосованим у Сенаті й підписаним президентом до кінця літа", — пише глава НАК "Нафтогаз України" 40-річний Андрій Коболєв у "Фейсбуку".

— Після літніх відпусток проект стане законом, — каже експерт з енергетики Михайло Гончар, 55 років. — Тиснуть на виконавців робіт по зварюванню труб, без яких Москва втілити проект нездатна. До прямого застосування санкцій може не дійти. Ці компанії можуть відмовитися від подальших робіт. Їх втрати будуть більші, ніж вигода. Швейцарська компанія має багато контрактів у Мексиканській затоці від американських фірм. Їм є що втрачати: репутацію, договори, гроші. Якщо потік не добудують — це удар по Росії. Купу коштів просто закопали у дно Балтики. Ці санкції як мінімум затримають, як максимум — зупинять будівництво.

Зараз ви читаєте новину «США вдарять санкціями по "Північному потоку-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути