пʼятниця, 28 вересня 2018 18:02

"Північний потік - 2" збільшить імовірність військового вторгнення в Україну

"Північний потік - 2" збільшить імовірність військового вторгнення в Україну
"Північний потік - 2" задушити Україну не зможе Фото: Прямий

"Північний потік - 2" задушити Україну не зможе. Але те, що Росія намагатиметься використовувати його, щоб впливати - жодних сумнівів.

Про це Gazeta.ua розповів економіст Борис Кушнірук.

"Для Путіна газова блокада 2008-го стала способом переконати Європу, що газ треба постачати в обхід України. Зараз у нього з'явилась можливість позбавити нашу державу значущості для ЄС. Це суттєво вдарить по наших можливостях. Прийдеться думати, як збільшити державні доходи, а де скорочувати витрати. Можливо, прийдеться знову позичати. Німеччина впирається рогом, не хоче відмовлятися від будівництва газопроводу. Вона найбільше в ньому зацікавлена. Росія за власний рахунок будує газотранспортну систему, а Берлін отримує найдешевший газ. Вважатиметься привілейованим споживачем. Для німецького бізнесу це вигідно. А для Путіна це політичне питання. Із завершенням будівництва імовірність військового вторгнення в Україну дуже зросте", - сказав Кушнірук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що втратить Україна без транзиту російського газу

Економіст зазначив, що транспортування газу через Україну можуть залишити.

"Україна і Німеччина почали наголошувати, що транспортування газу через нашу територію має залишитись. Але менше 35 млрд кубів транспортувати через українську ГТС нема сенсу, бо вона себе навіть не окупатиме. І далеко не факт, що ми матимемо такі обсяги. Єдине, що можемо зробити — це передати її конгломерату компаній. Але за умови, що не буде закритих домовленостей. Конгломерат керуватиме нашою газотранспортною системою в транзитній частині. Вибори ускладнюють будь які переговори з цього приводу. Політичні сили можуть використати це в своїх інтересах", - наголосив Борис Кушнірук.

Газопровід "Північний потік-2" є реальною загрозою для національної безпеки Європи. Про це заявив радник з питань європейської енергетичної безпеки Держдепартаменту США Бенджамін Шмітт.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік - 2" збільшить імовірність військового вторгнення в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути