четвер, 18 жовтня 2012 16:08

Під Міністерством екології надували презервативи
16

Фото: Фото: Андрій Жигайло

Сьогодні, під стіни міністерства екології України прийшли екологи, вимагати заборони на використання ротодентицида фосфід цинку. Із собою активісти принесли чорну труну з написами "хомяки та суслики". Так хочуть показати, що через пестициди знищують гризунів, які занесені до Червоної книги України.

Близько 12:00 до міністерства сходяться 30 екологів. Розтягують десятиметровий плакат "1458 гривень на місяць коштує сотні видів тварин та здоров'я мільйонів Українців". Четверо чоловіків ставлять на сходи метрову чорну труну з вінками. На кришку кладуть Червону книгу України та літрову банку з написом "фосфід цинку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самицю зубра браконьєри розстріляли впритул

"Наші вимоги це заборонити фосфід цинку в Україні. Він є хімічним пестицидом, який вбиває будь яких хребетних, в організми яких він потрапляє. Через цю отруту уже загинула велика кількість тварин, які занесені до Червоної книги України. Ось наприклад ховрах європейський, його повністю знищив цей пестицид. В Червоні книзі лишився тільки його посмертний портрет. Багато тварин з книги лежать у цій труні. І цю отруту можна придбати біля любого магазину. Вимагаємо звільнення міністра Едуарда Ставицького, який ігнорує звернення українських екологів про отруєння природи і людей України фосфідом цинку", — каже Іван Парнікоза, з дружини охорони природи "Зелене майбутнє".

Троє чоловіків дістають з кишені пачку презервативів та починають надувати їх. Поруч двоє екологів в медичних халатах та марлевих пов'язках набирають у великі шприци червону рідину з написом "фосфід цинку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маленьким зубру та косулі шукають господарів

"Це є ті екологи з міністерства, які кажуть що фосфід є безпечним, — показує чоловік на надутий контрацептив. - Зараз ми їх будемо колоти шприцами і побачимо, як це безпечно."

Чоловік у халаті коле презерватив голкою шприца, він лопається.

"Ось бачите, не змогли вони витерпіти", — каже еколог.

За двадцять хвилин, до пікетувальників виходить заступник міністра екології Дмитро Мормуль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червону книгу доповнено майже 3 тисячами зникаючих видів

"Міністерство провело круглий стіл, і після обговорення міністром було підписано лист, за яким заборонено використання редентицидів з діючою речовиною "фосфід цинку". Міністерство не включило його в асортимент пестицидів і агрохімікатів на 2013 рік. Ми почекаємо рік, подивимось до чого це приведе, тому що є альтернативні препарати, які є достатньо дієвими і якщо у сільгоспвиробників чи інших громадських організаціях не виникне других аргументів, думаю через рік знімемо з реєстрації сам препарат. Дійсно, препарат є небезпечним, але є порядок його застосування, і якщо його дотримуватись він є безпечним для людей і тварин. Але є факти, коли від його неправильного застосування гинуть не тільки гризуни, але і червонокнижні тварини", — розповів він.

Фосфід цинку використовується як редентициди у боротьбі з гризунами. Суміш їжі і препарату залишають у місцях скупчення тварин. Фосфід використовують там, де гризуни придбали стійкість до інших видів отрут.

Зараз ви читаєте новину «Під Міністерством екології надували презервативи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути