середа, 04 листопада 2009 13:29

Червону книгу доповнено майже 3 тисячами зникаючих видів

Червону книгу доповнено майже 3 тисячами зникаючих видів
Всесвітній союз охорони природи (IUCN) поновив Червону книгу, до якої заносяться представники флори і фауни, що знаходяться під загрозою зникнення.

До списку були включені 1 147 прісноводних риб. Для того щоб з"ясувати, в якому стані вони знаходяться, вчені вивчили 3 120 видів - на 510 більше, ніж у минулому році. "Мешканці прісних водойм часто вислизають від уваги захисників навколишнього середовища, - говорить Жан-Крістоф Ви, заступник керівника програми IUCN. - Величезна кількість прісноводних риб, включених до списку, свідчить не тільки про тяжке становище тваринного світу, а й про те, як ми ставимося до своїх водних ресурсів".

У Червону книгу також внесено 1 360 видів бабок. При цьому ентомологи відзначають, що з 1 989 видів цих комах, що існують на планеті, 261 знаходиться на межі вимирання. Становище бабок теж дає уявлення про ситуацію з прісноводними екосистемами.

У список повністю зниклих з дикої природи додалася жаба (Nectophrynoides asperginis), яка мешкала колись в районі водоспадів річки Кіхансі в Танзанії. Популяція чисельністю 17 тисяч особин була знищена в результаті будівництва дамби, яка практично позбавила жаб доступу до прісної води.

В цілому в Червону книгу тепер згадуються 47 677 видів (у минулому році їх було 44 838). Третина з них - 17 291 (торік - 16 298) - визнана такими, що знаходяться на межі зникнення.

Співробітники IUCN визнають, що це лише верхівка айсберга. Багато мільйонів видів залишаються не вивченими з точки зору загрози вимирання, передає Франс Прес.

За матеріалом: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Червону книгу доповнено майже 3 тисячами зникаючих видів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути