пʼятниця, 05 жовтня 2012 00:30

Самицю зубра браконьєри розстріляли впритул

Автор: фото: Аріна Кантоністова
  Старший єгер Хмільницького лісгоспу Вінницької області Олександр Сіваченко забрав до себе новонароджене зубреня
Старший єгер Хмільницького лісгоспу Вінницької області Олександр Сіваченко забрав до себе новонароджене зубреня

Міліціонери Вінниччини розшукують невідомих, які вранці 29 вересня розстріляли в лісі неподалік селища Матяшівка Літинського району самицю зубра. Тварину, яка билася в агонії, помітила місцева. Вона шукала гриби.

— Очевидно, браконьєрів хтось злякав, — припускає 38-річний Володимир Ткач із Хмільницького лісгоспу. — Стріляли впритул. Дві кулі пробили шию на виліт, третю, контрольну, пустили в лоб.

Тварина щойно отелилася.

— Боялася залишити дитя, — продовжує Ткач. — Коли ми побачили тіло, у неї з вимені текло молоко. Зубреня втекло. Ми знайшли його наступного дня. Побігали, бо до рук не йшло. Хоч тільки народилося, а непогано стоїть. Сильний хлопчик. Якби не знайшли його, то до вечора помер би з голоду.

Керівництво лісгоспу не знає, куди дівати зубреня.

— У дикій природі він не виживе, бо від нього пахне людиною. Його не приймуть у жодному стаді. Поки що живе у старшого єгера Олександра Сіваченка, — зауважує Ткач.

Єгер живе у селі Пиківська Слобідка. Зубреня тримає у хліві, на день випускає в садок.

— Досвід догляду за дикими тваринами у мене є. Маю косуленя Потапа, весною грибник приніс, — Сіваченко кличе його. — Обох годую коров'ячим молоком п'ять разів на день. Спочатку Потап боявся зубра. Тепер звикає. А зубреня почувається добре, звикає до мене. Коли поїсть, починає тертися і бекає.

У Вінницькій області нараховують 94 зубрів. Живуть у лісах Літинського, Калинівського та Хмільницького районів. За вбивство цих тварин загрожує штраф до 100 тис. грн.

— За цей випадок винні відповідатимуть по кримінальному кодексу, — говорить Станіслав Вовк, прес-секретар лісового господарства Вінниччини. — Бо зубри занесені в Червону книгу. Ці браконьєри взагалі нелюди. Впритул розстріляли тварину, яка не могла втекти.

Зараз ви читаєте новину «Самицю зубра браконьєри розстріляли впритул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути