Ексклюзиви
середа, 19 вересня 2012 15:31

Екологи б'ють на сполох: тварин масово труять вкрай небезпечною речовиною

Екологи б'ють на сполох: тварин масово труять вкрай небезпечною речовиною
Щорічно від фосфіду цинку гинуть сотні тварин і птахів. Фото: photo-day.com

Екологи вимагають заборонити фосфід цинку в Україні. Адже ним труять птахів, домашніх та диких тварин. Щорічно від фосфіду цинку гине 100 видів тварин, з них 30 занесених у Червону книгу. Про це розповів столичний еколог Володимир Борейко.

"Застосування фосфіду цинку повинно бути заборонено. По всій країні ним труять безпритульних собак. Купляють фарш, кілограм фосфіду цинку за 86 гривень, і травлять собі спокійно. Ми провели експертизу. Від нього собаки моментально помирають", - розповів він.

За словами еколога, щорічно від фосфіду цинку гине більше 100 видів тварин, з них 30 занесених у Червону книгу.

"Крім того, гинуть домашні тварини і велика кількість диких звірів. У минулому році загинуло 200 краснозобих казарок, які занесені у Червону книгу, а у грудні 2011 в Асканії-Новій загинуло більше тисячі гусей. Два роки тому через фосфід цинку вбило 1 500 гусей, які поїли отруєну пшеницю на полі", - розповів Володимир Борейко.

Фосфід цинку в Україні офіційно дозволений Міністерством екології.

"Ця речовина не зареєстрована у Росії та Білорусії. В Україні вона активно використовується проти безпритульних собак, напевно, вже років 50. Він у нас продається під чотирма торговельними марками - "Роінфоз", "Щурин", "Стрілець", "Фосфіт". Експертизу на нього роблять наші санітарні лікарі. Медики кажуть, що його потрібно правильно використовувати і засипати у норки. Але ж деякі тварини можуть їх розривати", - розповів він.

Фосфід цинку - це темно-сірі кристали з часниковим запахом. Фосфід цинку не розчиняється у воді, а лише у спирті і бензині. Реагує з кислотами, виділяючи фосфін (дуже небезпечний газ).

Фосфід цинку – отрута, що в Україні використовується для боротьби з гризунами. Отрута зберігає свою токсичність роками, отруює ґрунт та підземні води, становлячи таким чином смертельну небезпеку для людей.

Зараз ви читаєте новину «Екологи б'ють на сполох: тварин масово труять вкрай небезпечною речовиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути