пʼятниця, 27 квітня 2007 12:04

Перші жертви конфлікту навколо радянського солдата у Таллінні

Глава естонського міністерства оборони Яак Аавіксоо заявив, що початок розкопок на горбі Тинісмяги в центрі Таллінна, де розташована братська могила радянських солдатів, відкладено у зв"язку з масовими безладами, які відбулися в естонській столиці минулої ночі, повідомляє РІА Новини.

За його словами ексгумацію останків, похованих на Тинісмяги, планувалося почати 27 квітня. Новий графік робіт поки не затверджений. Нагадаємо, що 26 квітня прес-секретар відомства Мадіс Мікко повідомив, що з установкою огорожі і тенту навколо території поховання завершений перший етап робіт. До розкопок, за його словами, експерти повинні були приступити наступного тижня.

Нагадаємо, що підготовка до ексгумації полеглих солдатів почалася в ніч на 26 квітня. Район, де розташовано поховання і пам"ятник Воїнові-визволителеві, був оточений поліцією. У огорожі, що оточила територію розкопок з ранку 26 квітня почали збиратися люди, що виступали проти перенесення могили і монумента.

До вечора їх число зросло до декількох тисяч чоловік. Близько 19:00 за місцевим часом почалися зіткнення між захисниками Бронзового солдата і поліцією. Декілька сотень чоловік, витиснених з Тинісмяги, стали закидати каменями машини і бити вітрини магазинів.

На екстреному засіданні естонського уряду, який відбувся у зв"язку з безладами, було вирішено терміново перевезти пам"ятник Воїнові-визволителеві на таллінськоє військове кладовище Сиселінна. Раніше передбачалося, що він простоїть на своєму місці до закінчення розкопок, а потім його відправлять на те місце, де перезахоронюватимуть останки з Тинісмяги. У ніч на 27 квітня монумент був демонтований, доставлений на кладовищі Сиселінна і поміщений під посилену охорону поліції.

За порушення громадського порядку правоохоронні органи затримали близько 300 чоловік. У зіткненнях, за попередніми даними, постраждали більше 50 чоловік. Один з учасників безладів пізніше помер в лікарні, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Перші жертви конфлікту навколо радянського солдата у Таллінні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути