Ексклюзиви
четвер, 06 березня 2008 13:16

Переговори Ірану і США відносно Іраку відкладені на невизначений термін

Черговий раунд ірано-американських переговорів з питань безпеки в Іраку, який повинен був відкритися в четвер у Багдаді, перенесений на невизначений термін. Як повідомив представник іракського уряду, "іранська делегація, що прибула в середу до Багдада для зустрічі з американцями, повернеться до Ірану відразу після відвідин святинь шиїтів в столиці Іраку і в місті Кербела".

Ніякої нової дати проведення переговорів поки не визначено, заявив іракський представник. Напередодні у Вашингтоні представник держдепартаменту США Том Кейсі сказав, що "в плани уряду Сполучених Штатів в даний час переговори з Іраном не входять", передає ІТАР-ТАРС. У минулому році США і Іран, що не підтримують дипломатичних відносин, провели три зустрічі на рівні експертів,присвячені проблемам забезпечення безпеки в Іраку.

Нагадаємо, 3 березня, в другий день історичного візиту до Іраку, президент Ірану Махмуд Ахмаді Нежад зустрівся зі своїм іракським колегою Джалялем Талабані, а після переговорів з ним звелів американцям забиратися геть. В ході свого виступу глава виконавчої влади ІРІ призвав "іноземні війська на чолі з США покинути Ірак", підкресливши, що їхня присутність "шкодить і принижує цю країну". "Без зовнішнього військового втручання регіон житиме в мирі і братерстві", - відзначив він.

Ахмаді Нежад знаходився в Іраку з першим офіційним візитом. Багдад і Тегеран в 1980-1988 роках через територіальні домагання Іраку вели кровопролитну війну, в результаті якої з обох боків загинули сотні тисяч чоловік. Відносини між двома країнами налагодилися після скидання режиму Саддама Хусейна в 2003 році і приходу до влади уряду іракських шиїтів, повідомляє NEWSru.com.
Зараз ви читаєте новину «Переговори Ірану і США відносно Іраку відкладені на невизначений термін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути