понеділок, 07 липня 2008 09:46

Пентагон не встигне знищити запаси хімічної зброї навіть до 2017 року

Пентагон визнав, що може не встигнути знищити свої запаси хімічної зброї навіть до 2017 року, і запропонував Конгресу США план, який багато законодавців вважають ризикованим. Про це повідомила газета USA Today, посилаючись на закриту доповідь міністерства оборони, яку було направлено на Капітолійський пагорб в кінці червня, і яку газета отримала у своє розпорядження.

У ній наголошується, що для того, щоб спробувати виконати розпорядження Конгресу покінчити з арсеналом хімзброї протягом найближчих дев"яти років, необхідно буде перевезти частину боєприпасів з отруйними речовинами (ОР) нервово-паралітичної і шкіряно-наривної дії з одних підприємств з ліквідації ОР на інші. Зокрема, зі штату Кентуккі до Алабами і Арканзасу, а з Колорадо - до Юти і Орегону. Для цього доведеться змінювати закони, що забороняють транспортування ОР територією країни.

Перші відгуки зі сторони членів Конгресу на подібні пропозиції - негативні. Як відзначив сенатор Річард Шелбі, "дуже ризиковано" перевозити декілька сотень, а може бути, і тисяч тонн ОР на великі відстані міжштатними автострадами, враховуючи погрози з боку терористів і ступінь небезпеки, що представляє можливий витік для населення і навколишнього середовища.

Вашингтон приєднався до Конвенції про заборону хімзброї в 1997 році. США та інші країни, що мають арсенали ОР, спочатку зобов"язалися позбавитися їх до 2007 року. Проте Білий дім визнав, що не встигне укластися в цей термін і попросив відстрочення на п"ять років. А в 2006 році Пентагон заявив, що не впорається з поставленим завданням і до 2012 року. Тоді Конгрес зобов"язав військових вирішити цю проблему до кінця 2017 року.

За словами представника Міноборони Кріса Айлейба, затримки викликані сукупністю чинників, зокрема технологічними проблемами на підприємствах, бюрократичною тяганиною, протестами екологів. В цілому, за даними Міноборони, на кінець червня вдалося позбавитися лише 55% ОР із заявлених запасів в об"ємі 31,5 тисяч тонн, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Пентагон не встигне знищити запаси хімічної зброї навіть до 2017 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути