Ексклюзиви
середа, 03 лютого 2010 09:51

Пентагон більше не боїться Китай та Росію

Пентагон більше не боїться Китай та Росію

Росія і Китай більше не сприймаються в якості головних військових загроз для США, говориться в плані розвитку американських збройних сил на найближчі чотири роки, який фактично представляє собою нову оборонну доктрину Вашингтона.

Згідно документу, головну загрозу Пентагон вбачає в міжнародних терористичних мережах і повстанських угрупуваннях, а також в кібертероризмі, на боротьбу з якими і будуть кинуті основні сили.

Як випливає з документу, мова йде про принципові зміни військової доктрини. Якщо раніше вважалося, що збройні сили США повинні бути готові до одночасного ведення бойових дій проти регулярних армій відразу двох держав, то в новому документі про повномасштабну війну немає ні слова.

Голова Пентагону Роберт Гейтс визнав, що попередня концепція планування двох традиційних воєн була дуже обмеженою і не відображала тих реалій, з якими потім зіткнулися американські військові.

Замість цього пропонується нарощувати готовність військової сили для боротьби з "набагато ширшим спектром загроз безпеці". Зокрема, основними супротивниками відтепер вважаються "регіональні агресори", неназвані "повстанські рухи", афганський "Талібан", а також "Аль-Каїда" і пов"язані з нею терористичні угрупування. А серед завдань, покладених на армію, вперше згадується "проведення контртерористичних операцій" і "забезпечення стабільності" в різних регіонах.

"У доповіді військового відомства більше немає терміну "потенційний супротивник". Нова стратегія заснована не на гіпотетичній війні з майбутнього, а на тих війнах, які ми ведемо зараз. Офіційна військова доктрина про ведення повномасштабної війни на два фронти проіснувала майже 25 років, але принесла більше шкоди, ніж користі під час бойових дій в Іраку і Афганістані", - пояснило джерело в сенаті США.

Разом з тим, як говориться в доповіді, "найближчими роками озброєні сили США стикатимуться зі все більш широким спектром загроз, які виходять за рамки традиційних крупних регіональних конфліктів, на які США орієнтувалися при плануванні з часу закінчення холодної війни".

Newsru

Зараз ви читаєте новину «Пентагон більше не боїться Китай та Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути