Ексклюзиви
вівторок, 02 лютого 2010 08:32

США закликають не хвилюватись Росію щодо ракет під боком

США закликають не хвилюватись Росію щодо ракет під боком

Намір Польщі розмістити на своїй території американські ракети Patriot не повинен хвилювати Росію, вважає держдепартамент США, закликаючи чітко розділяти два питання - плановане розміщення в Польщі американських ракет Patriot і плани США у сфері протиракетної оборони.

"З часом ракети Patriot могли б зробити внесок до системи протиповітряної оборони Польщі. Це те, що планувалося вже довгий час. Якщо вони хочуть, вони можуть ввести Patriot в свою систему ППО. Але це інше питання, ніж система ПРО", - сказав заступник держсекретаря США по євроазіатському регіону ФіліппГордон в понеділок на брифінгу в центрі іноземної преси у Вашингтоні.

На його думку, у Росії немає ніяких підстав турбуватися щодо планів Польщі.

"Не думаю, що для створення напруженості є які-небудь підстави. Всі країни в Європі мають різні форми протиповітряної оборони, і це розумно. Подібні системи спроектовані тільки для захисту конкретної країни. Я не думаю, що це привід для неспокою для Росії", - сказав Гордон, відзначивши, що передбачати реакцію російської сторони не береться.

Щодо ПРО, то, за словами заступника держсекретаря, США ведуть переговори на цю тему з низкою європейських країн.

"Ми ведемо переговори з європейськими партнерами щодо ПРО, щодо ролі НАТО в ПРО", - сказав він.

Нагадаємо, президент США Барак Обама і глава Пентагону Роберт Гейтс 17 вересня 2009 року оголосили про внесення коректив до планів щодо створення системи протиракетної оборони. США не відмовилися від розміщення наземних елементів ПРО в Європі, всього лише відстрочивши початок їхнього розгортання до 2015 року. Повністю позиційний район ПРО, включаючи наземну структуру, буде створений до 2020 року в чотири етапи. До моменту появи перших наземних об"єктів береги Європи патрулюватимуть військові кораблі США з ракетами-перехоплювачами на борту.

Держсекретар США Гілларі Клінтон також раніше заявила, що Польща та Чехія, що виявили готовність розмістити у себе радар і перехоплювачі відповідно до планів попередньої американської адміністрації, залишаться головними кандидатами на розміщення у себе наземних елементів системи ПРО.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «США закликають не хвилюватись Росію щодо ракет під боком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути