четвер, 07 серпня 2008 14:58

Пакистанська опозиція визначилася з датою імпічменту Мушаррафу

Засідання нижньої палати пакистанського парламенту, в ході якого, швидше за все, буде поставлене питання про початок процедури імпічменту відносно президента Пакистану Первеза Мушаррафа, що діє, відбудеться 11 серпня. Про це повідомляє агентство AFP.

Відомо, що лідери найбільших по числу представників в парламенті політичних сил Пакистану, Народної партії і Мумульманської ліги-n, домовилися скликати парламентську сесію в найближчий понеділок. Проте які саме питання обговорюватимуть депутати, поки точно не відомо.

Те, що парламентарі почнуть процедуру імпічменту 11 серпня, припустили ряд інформагентств після повідомлень про успішне завершення переговорів між главою Пакистанської народної партії, вдівцем Беназір Бхутто Асифом Алі Зардарі і главою Мусульманської ліги-n, колишнім прем"єром Пакистану Нафазом Шаріфом. За наявною інформацією, Зардарі і Шаріф домовилися про початок процедури імпічменту. Також, як писала, зокрема, британська TheTimes, опозиціонери мають намір відновити в посадах звільнених суддів Верховного суду, відчужених після того, як вони відмовилися визнати президентство Мушаррафа законним.

Первез Мушарраф отримав перемогу на президентських виборах в жовтні 2007 року, Верховний суд країни порахував, що він не має права керувати країною. Згідно з пакистанським законодавством, Мушарраф, будучи військовим, не мав права балотуватися на цивільний пост президента. Після перемоги на виборах Мушарраф пішов з лав озброєних сил, а на тих, що відмовилися підтримати його суддів почалися гоніння. Працівників Верховного суду звільнили, багато з них посадили під домашній арешт.

Оппоцизії вдалося узяти реванш за жовтневу поразку на парламентських виборах в лютому 2008 року. Більше всього голосів отримали саме прихильники антипрезидентських рухів - згадані Народна партія і ліга-n.

Для початку процедури імпічменту у опозиції достатньо голосів: необхідна підтримка половини депутатів законодавчих зборів. Щоб відправити Мушаррафа у відставку, супротивникам президента необхідно заручитися більшістю (двома третинами) голосів членів обох палат парламенту - Народної асамблеї і Сенату. Сам Мушарраф, щоб уникнути відставки, може розпустити Народну асамблею, пославшись на те, що її дії порушують конституцію.

Про підготовлювану спробу зсуву Мушаррафа з поста президента може побічно свідчити той факт, що він все ж таки відмовився від поїздки до Пекіна на Олімпіаду-2008. Замість нього поїде прем"єр-міністр Пакистану Юсуф Разу Гилані (за сумісництвом - спікер верхньої палати парламенту країни).

Зараз ви читаєте новину «Пакистанська опозиція визначилася з датою імпічменту Мушаррафу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути