Ексклюзиви
вівторок, 11 січня 2011 17:06

Ознаки життя на Марсі можна було виявити ще 30 років тому

Ознаки життя на Марсі можна було виявити ще 30 років тому

Пошуки органічних сполук на Марсі, які є основним будівельним матеріалом для живих організмів, затягнулися на десятиліття з вини вчених, які самі не повірили у власне відкриття, пише Newsru.co.il із посиланням на The Daily Mail.

Ще в 1976 році два американські посадочних модуля Viking, що дослідили грунт на Червоній планеті, зафіксували в ньому наявність органіки, проте тоді експерти NASA вирішили, що вона була принесена цими апаратами з Землі. Якщо б не цей необачний висновок, то між місіями на Марс не було б такої тривалої перерви, і космічна наука могла б просунутися далеко вперед, вважають тепер деякі вчені.

Результати досліджень 34-річної давності були переглянуті після того, як інший американський апарат Phoenix у 2008 році зафіксував на місці своєї посадки на Марсі наявність перхлоратів - найсильніших окисників, які на Землі застосовують, зокрема, для виготовлення вибухових речовин.

У світлі цього відкриття вчені вирішили повторити головний з експериментів місії апаратів Viking, для чого відправилися в пустелю Атакама у Чилі - одне з найбільш посушливих місць на Землі, де умови максимально нагадують марсіанські. Конкретно, як вважають вчені, грунт у цій пустелі аналогічний тому, що на Червоній планеті.

Самі вчені поки як і раніше обережні у судженнях. Вони кажуть, що перегляд результатів колишніх експериментів зовсім не означає, що на Червоній планеті колись існувало життя. Вони лише погоджуються, що нові дані можуть серйозно змінити методику подальших пошуків життя у Всесвіті.

Зараз в NASA розробляють довгострокову програму дослідження Марса, розраховану на наступні два десятиліття.

Область вивчення буде включати дрібнозернисті осадові породи (пил, пісок), крижані шапки на полюсах і такі ділянки, як яри, де колись могла текти вода або досі може просочуватися в грунт.

Зараз ви читаєте новину «Ознаки життя на Марсі можна було виявити ще 30 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути