понеділок, 27 грудня 2010 13:14

Астрономи побачили, як на Марсі виглядає захід Сонця (ФОТО, ВІДЕО)

На основі знімків, переданих марсоходом Opportunity, вчені змонтували невеликі відео, що демонструють захід Сонця та проходження Фобоса по диску Сонця.

Перше відео об'єднує фотографії від четвертого і п'ятого листопада цього року, зроблені панорамною камерою марсоходу.

При зйомці використовувалися три фільтри: один із них призначений для спостережень Сонця, а два інших - на 440 і 864 нм - надають інформацію про колір неба. Для того щоб зробити відео більш плавним, дослідники додали деяке число змодельованих кадрів.

В остаточному варіанті ролика 17-хвилинний захід скорочений до 30 секунд. Кольоровість приблизно відповідає відчуттям людини, яка дивиться крізь сонцезахисні окуляри.

На другому відео, знятому 9 листопада, на 2 415-ї марсіанський день роботи Opportunity, Фобос за 32 секунди проходить по диску Сонця. Тут, крім "сонячного" фільтра, були використані фільтри на 440 і 750 нм.

Раніше повідомлялося, що американський апарат Mars Reconnaissance Orbiter ("Марсіанський розвідувальний супутник") виявив на Марсі незвичайну споруду, яка нагадує міст.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Астрономи побачили, як на Марсі виглядає захід Сонця (ФОТО, ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути