четвер, 25 листопада 2010 17:44

Визначено земну істоту, яка може жити на Марсі (ФОТО)
5

Тихоходки, а також деякі археї можуть витримувати перебування на Марсі протягом сотень днів. Такий висновок зробила група вчених за підсумками експерименту з різними земними організмами в камері, що імітує марсіанські умови.

Імовірність того, що земні апарати можуть занести на Марс живих істот, розглядалася фахівцями давно. Тому перед відправкою в космос всі апарати проходять обов'язкову процедуру стерилізації. Але деякі земні істоти, що живуть в екстремальних умовах, можуть витримувати жорсткі впливу хімікатів і випромінювання.

Автори нової роботи перевіряли кілька земних екстремофілів на їх здатність витримувати умови, близькі до умов Червоної планети. Вчені вибрали бактерій, що мешкають грунті в районі вічної мерзлоти в Сибіру, галофільних (тобто, здатних витримувати дуже високі концентрації солей) архей, що живуть у солоних озерах Мексики, схожих на дріжджі істот, знайдених в арктичній частині Канади, а також тихоходок - мікроскопічних безхребетних , які пристосовані до життя в надзвичайно суворих умовах (зокрема, вони витримують перебування у відкритому космосі).

Дослідники замішували досліджуваних істот у стерильну суміш, яка за складом повторює марсіанський грунт, і витримували тиждень в камері, склад повітря в якій був аналогічний атмосфері на Марсі. Потім грунт протягом 40 днів піддавався діям, які імітували щоденні коливання температури на Марсі, а також опромінювали ультрафіолетом.

Виявилося, що найгірше земні організми переносили вплив ультрафіолету. Хоча якщо над ними розташовувався шар грунту товщиною лише один міліметр, то випромінювання практично не завдавало їм шкоди. Також багато істот загинули від відсутності вологи.

Найбільш стійкими виявилися тихоходки - вони здатні сповільнювати швидкість метаболізму до 10 тисяч разів і тому витримують тривалу нестачу води. Як відзначають автори дослідження, судячи з результатів їх роботи, тихоходки можуть протриматися на Марсі до трьох сотень днів.

Процедури стерилізації космічних апаратів включають їх обробку агресивними хімічними речовинами, схожими на ті, що містяться в грунті Марса. Таким чином, витримати цю обробку зможуть саме ті істоти, які потенційно можуть вижити і на Марсі.

Це не перша робота, в якій було показано, що існуючі норми обробки космічних апаратів не забезпечують стерильності, а, значить, земляни можуть "заносити" життя на інші планети і астероїди.

Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Визначено земну істоту, яка може жити на Марсі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути