середа, 23 грудня 2020 18:47

Освітній омбудсмен займеться справою першокласника, який відмовився співати російською

Освітній омбудсмен займеться справою першокласника, який відмовився співати російською
Глухівська школа № 3 потрапила в скандал через пісню російською мовою. Фото: mapio.net

Аліса Ковальова із Глухова Сумської області та її син-першокласник піддалися булінгу у школі через те, що публічно протистояли вчителям. Напередодні учень відмовився співати російськомовну пісню на святі, а мати попросила її замінити.

Тепер Ковальова звернулася до освітнього омбудсмена, аби той втрутився в ситуацію.

"Син ходить в українську школу. Прийшовши, розповів, що для свята до Дня Святого Миколая вчать пісню російською мовою "Лепим, лепим ком большой". Я звернулася до директора, що я не бажаю, щоб моя дитина виконувала пісні російською мовою. Директор нічого сказати не зміг, тоді я, через депутата нашої громади, звернулися до відділу освіти. Звідти в телефоном просила директора, аби пісню виключили із репертуару. Я не проти російськомовного населення, я проти примусу дитини співати тією мовою, якою він не хоче. Адже йому не дають вибір. Не хочеш із нами, то сиди окремо. Ніхто не бере до уваги, що дитина в 1-му класі може навіть не знати російської", - пояснює Ковальова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборгувала у фонд класу: багатодітній матері влаштували цькування

Натомість свято в школі взагалі скасували. А жінку видалили із батьківського чату у Viber.

"Учителька повідомила, що ранок скасували, тому що один з батьків проти. Коли особисто підійшла і запитала чому, та у всьому звинуватила мене і сказала, що не бажає взагалі зі мною говорити. Це спроба вчителя помститися мені і моєму синові за нашу позицію. Хочуть нацькувати весь клас, буцімто я відьма, яка позбавила дітей свята. Потім взагалі видалили із чату, і я не в курсі новин навчального процесу. Мене не повідомили про роздачу подарунків дітям. Усі батьки своїм купили великі банки із цукерками та магнітом, а мій лишився без. Дали шоколадку та кілька цукерок, які йому не можна через стан здоров'я. Учителька про це знала. Уявляєте, що відчувала 6-річна дитина у цей час. Та ще на сторінці школи у соцмережі поширили спотворені факти та відвертий наклеп на мене. Тепер хочу, аби адміністрація понесла відповідальність за непедагогічні вчинки та вибачилася перед моєю родиною".

У школі звинувачення жінки заперечують, назвавши усе неправдою. Вказують, що навчання та свята проводять виключно українською.

Учні та студенти почали частіше скаржитись на мову викладача після переходу навчальних закладів на дистанційне навчання. Це пов'язують із відсутністю контролю за працівниками і адміністраціями закладів освіти та зі свідомим ігноруванням мовного законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Освітній омбудсмен займеться справою першокласника, який відмовився співати російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути