Ексклюзиви
середа, 26 січня 2022 19:20

"Омікрон – це завершальний акорд пандемії" – епідеміолог про ситуацію із Covid-19

"Омікрон – це завершальний акорд пандемії" – епідеміолог про ситуацію із Covid-19
"Локдаун навряд чи допоможе. Він не зробив цього навіть під час агресивного перебігу хвороби", говорить епідеміолог Алла Мироненко. Фото: "Українське радіо"

Введення локдауну у нинішній ситуації із захворюваністю не допоможе ефективніше боротися із Covid-19. Такий крок призведе до хаосу та економічних втрат. Про це Gazeta.ua розказала епідеміолог Алла Мироненко.

"Ми бачимо зростання захворюваності. Можливо, це зростання продовжуватиметься. Але госпіталізація не особливо збільшується. Це добре. Означає, що перебіг хвороби у більшості не тяжкий. Багато школярів хворіють, але легко. У нас також є грип, не треба забувати. Локдаун навряд чи допоможе. Він не зробив цього навіть під час агресивного перебігу хвороби. Локдаун лише призведе до хаосу та економічних втрат", – говорить Мироненко.

Загалом влада робить багато правильних кроків, але є помилки, зазначає експертка.

"На початку пандемії багато лікарень працювали лише на Covid-19. Зараз такого немає. Це добре. Ліжок вистачає. Киснем ніби забезпечені і потреба в ньому впала. Серед неправильних дій – що влада не працює із вченими. Багато дивляться на досвід Європи – а там теж не все добре зробили. Маємо розуміти, як було у нас і звертатися до професійних українських епідеміологів. А з ними не дуже радяться", – каже Мироненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Позитиву, окрім ПЛР-тесту": як Зеленського вітали з днем народження

Ще на початку пандемії треба було провести навчання із сімейними лікарями, говорить епідеміолог.

"Щоб вони розуміли як поводитися із хворим, як швидко надавати допомогу, чим лікувати. Бо лікарі не дуже це розуміють. Звісно, це нова хвороба, але досвіду вже багато. Тому треба навчати сімейних лікарів, щоб у них менше пацієнтів помирало", – говорить Мироненко.

Вакцини проти Омікрону поки немає, але небезпек від нього менше, ніж від інших варіантів, додає епідеміолог.

"Хворіють і після двох щеплень. Але переносять недугу люди не тяжко. До пацієнтів із хронічними хворобами має бути особлива увага. Омікрон стає звичайним респіраторним вірусом, що викликає хворобу без пневмонії чи потреби у кисню. Омікрон – це завершальний акорд пандемії. На мою думку, це висока ступінь адаптації вірусу до людської популяції. Коли вірус прийшов із тваринного світу – був дуже агресивний, багато летальних випадків. А зараз – шанси померти менші. Хоча люди дуже швидко інфікуються, якщо не мають захисту", – каже Мироненко.

Від початку епідемії в країні Covid-19 підхопили 3 889 488 осіб. Померли 99 443 пацієнти, із них 161 – за останню добу. Одужали 3 591 201 особа, за останню добу – 5863. Найбільше нових заражень у Львівській області та Києві.

На Львівщині із 26 січня запровадять червону зону карантину. З 27 січня Рівненська область переходить у червону зону карантинних обмежень. На червоному рівні епіднебезпеки перебуває Івано-Франківська область. На помаранчевому рівні 14 областей: Вінницька, Волинська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Львівська, Одеська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська й Чернівецька. Решта областей і столиця - на жовтому рівні.

Зараз ви читаєте новину «"Омікрон – це завершальний акорд пандемії" – епідеміолог про ситуацію із Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути