вівторок, 05 серпня 2008 11:33

Обсяги видачі іпотечних кредитів впали на 45%

Українська національна іпотечна асоціація (УНІА) констатує безпрецедентний спад видачі кредитів під заставу нерухомості в другому кварталі цього року. Якщо в січні-березні вітчизняні банки "позичили" населенню 7,9 млрд грн, то в квітні-червні було видано на 45% менше - всього лише 4,3 млрд.

При цьому втрат зазнають всі провідні банки. "УкрСиббанк", "Райффайзен" і "Укрсоцбанк", які входять до трійки лідерів іпотечного кредитування, дружно зменшують свою питому вагу на ринку. Найбільші втрати в "УкрСиббанка" - його частка ринку в другому кварталі скоротилася з 18,6 до 17,7%. Банкіри стверджують, що пік кризи житлового кредитування ще попереду. Фінустанови поки не збираються ані зменшувати вартість своїх кредитів, ані спрощувати умови їх отримання. Виключенням можуть стати лише деякі банки з іноземним капіталом. Вони мають доступ до дешевих валютних ресурсів і, користуючись цим, можуть спробувати зміцнитися на ринку іпотеки.

На думку аналітиків УНІА, такий істотний спад на іпотечному ринку є дзеркальним відображенням несприятливих тенденцій в економіці, валютно-фінансовій сфері, а також на ринках нерухомості.

Банкіри, у свою чергу, називають цілу низку причин, які призвели до того, що в другому кварталі сума виданих іпотечних кредитів була в півтора рази меншою, ніж в першому.

"По-перше, більшість банків унаслідок подорожчання ресурсу підвищили процентні ставки по кредитах, що значно обмежило кількість потенційних позичальників. По-друге, багато банків стали ретельніше відбирати клієнтів, посиливши вимоги до підтвердження доходів, розміру первинного внеску, оцінки забезпечення, що знову ж таки "відсікло" частину охочих купити нерухомість в кредит", - пояснює начальник управління іпотечного кредитування "Райффайзен Банку Аваль" (РБА) Євген Демьянов.

За даними УНІА, в другому кварталі номінальні процентні ставки по іпотечних кредитах зросли на 4,1% в гривні, 0,7% в доларах і 0,95% в євро.

"У боротьбі з інфляцією Кабмін і НБУ сильно зменшили ліквідність банківської системи. Пік антиінфляційних заходів припав якраз на другий квартал. І природно, що коли банки відчувають гострий дефіцит коштів, вони починають збільшувати процентні ставки і видавати іпотечні кредити тільки особливо "якісним" позичальникам", - говорить заступник голови правління Ощадбанку Росії Владислав Кравець.

Проблеми з ліквідністю не так актуальні для банків з іноземним капіталом, які мають доступ до дешевих валютних ресурсів своїх материнських компаній. Проте більшість банків-нерезидентів, не поспішають демпінгувати і агресивно завойовувати іпотечний ринок.

"Багато материнських структур банків-нерезидентів, представлених в Україні, серйозно обпеклися на іпотечних кредитах, виданих на Заході. Тому зараз у них дуже насторожене відношення до всього, що пов"язане з іпотекою в Україні, а багато і зовсім не хочуть видавати такі кредити", - пояснює керівник Київської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат.

Втім, не всі західні банки побоюються видавати українським громадянам житлові кредити. Наприклад, "Сведбанк", що вийшов рік тому на український ринок, проводить зараз дуже агресивну політику. Банк з шведським корінням видав за три місяці іпотечних кредитів на суму 576 млн грн (13,3% всіх виданих у другому кварталі позик), перевищивши середньоринковий темп приросту іпотечного портфеля більш ніж у 5 разів. Це дозволило "Сведбанку" збільшити свою частку на ринку іпотечного кредитування з 2,8 до 3,5%.

Відзначимо, Будівельна палата України стверджує, що через жорсткі умови іпотечного і поточного кредитування в країні сповільнюються темпи будівництва житла, що веде до кризи на ринку нерухомості.

Згідно з даними галузі, "скоротили обсяги будівництва підприємства 15 регіонів країни. Серед них більше за всіх - будівельники Закарпатської області - на 22,3%, Запорізької - на 20,6%, Кіровоградської - на 12,8%".

"Загрозлива ситуація склалася на ринку будівництва житла. Ринок нерухомості падає прискореними темпами. Зменшується кількість угод на придбання нерухомості, в деяких регіонах у кілька разів", - підкреслюється у зверненні представників палати до перших осіб держави.

Проте в житловій кризі, що так налякала будівельників, винні, в першу чергу, вони самі - ціни на квартири, що ростуть абсолютно неймовірними темпами, давно наздогнали й перегнали доходи населення. На тлі квартирного буму забудовники продавали цілком звичайне житло за елітними цінами. Саме через невідповідність платоспроможності населення і вартості квартир Україна переживає колапс ринку нерухомості.

Прогнози більшості експертів щодо ситуації на іпотечному ринку України до кінця року достатньо песимістичні. "Банки не спрощуватимуть процедуру ухвалення рішення про видачу кредиту. Процентні ставки також до кінця року знижуватися не будуть. Відповідно, збільшення кількості і обсягів виданих кредитів чекати не варто", - говорить генеральний директор компанії "Іпотека Експрес" Ольга Шаламова.

Схожої думки дотримується Євген Демьянов: "Не варто чекати здешевлення іпотечних кредитів. Уповільнення, яке спостерігається останні два квартали, продовжиться до кінця поточного року. Відповідно, річні темпи зростання цього ринку будуть близько 30-35% проти 110% минулого року".

Оптимістичніше оцінює ситуацію Владислав Кравець: "До кінця року обсяги іпотечного кредитування зростуть. Багато потенційних клієнтів зараз зайняли вичікувальну позицію. Як тільки вони побачать, що ситуація нормалізується, - кредитних заявок буде більше", повідомляє Дело

Зараз ви читаєте новину «Обсяги видачі іпотечних кредитів впали на 45%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути