понеділок, 02 березня 2009 09:23

Обама зробив Медведєву компромісну пропозицію

Обама зробив Медведєву компромісну пропозицію
Президент США Барак Обама запропонував Дмитру Медведєву забути про програму ПРО в Східній Європі, в обмін на виступ Росії на переговорах з Тегераном з ядерного питання.

Під час листування з російським президентом Обама запропонував Росії виступити в переговорах з Іраном єдиним дипломатичним фронтом.

Нагадаємо, раніше такий компроміс вже розглядався. Заступник держсекретаря США Уїльям Бернс заявив, що тісна співпраця з Росією, яка дозволить зменшити рівень ядерної загрози з боку Ірану, може стати "одним з чинників", на підставі якого адміністрація Барака Обами ухвалить рішення, коли розміщувати і чи розміщувати взагалі елементи в Східній Європі.

Раніше такий компроміс вже розглядався

Як відомо, Вашингтон запевняє, що елементи ПРО в Східній Європі потрібні для захисту країн Заходу від країн-ізгоїв, перш за все Ірану. Проте Москва розглядає намір США як загрозу для себе і погрожує розмістити у відповідь ракетні комплекси "Іскандер" в Калінінградській області.

Москва поки ніяк не відреагувала на цю пропозицію. Крім того, не було реакції Росії й на прохання Обами посприяти збереженню бази ВПС США в Киргизії, влада якої продовжує наполягати на відході американських військових.

Також, лідери США та Росії домовилися про зустріч. Російський президент запропонував провести її в Москві, проте остаточна дата поки не узгоджена.

Нагадаємо, що сьогодні повинна відбутися зустріч держсекретаря США Хіларі Клінтон та глави МЗС Росії Сергія Лаврова, заплановані переговори по близькосхідному врегулюванню в Єгипті.

За матеріалами Коммерсант, Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Обама зробив Медведєву компромісну пропозицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути