Ексклюзиви
середа, 02 серпня 2017 12:40

Новий трудовий кодекс: що чекає на українців

Новий трудовий кодекс: що чекає на українців
Новий Трудовий кодекс збільшить відпустку, але у роботодавців буде більше прав звільнити працівника / фото: РБК

В Україні готують новий Трудовий кодекс. Його вже прийняли в першому читанні. Зараз готують для другого.

Серед нововведень – довга відпустка на 28 днів і можливість коротких випробувальних термінів для окремих категорій. Водночас чиновники пропонують розширити перелік підстав для відсторонення від роботи або навіть звільнення, пише "Сегодня".

Працівників зможуть відстороняти від роботи, якщо вони не пройшли вакцинацію.

Усунути від роботи можуть українця, який перебував у контакті з "інфекційними хворими", наприклад, під час епідемії грипу. Або ж співробітників, які повинні робити щеплення, але при цьому відмовилися від медичного огляду та вакцинації. Ще один варіант, якщо під час медичного огляду виявилося, що працівник не може виконувати свою роботу. З документа не зрозуміло, хто повинен оплачувати медичні огляди і чи буде захищена інформація про стан здоров'я працівника.

Роботодавець може відсторонити від роботи працівника, якщо виконання його роботи загрожує життю і здоров'ю дітей або завдає шкоди майну, порушує нормальну роботу юридичної особи.

"Відсторонити від роботи також можуть співробітника, який "порушує нормальну роботу юридичної особи". Це оціночне судження. Кожен роботодавець може по-своєму трактувати це положення. Якщо співробітник запізниться на п'ять хвилин, можна сказати, що порушив нормальну роботу підприємства", – розповідає юрист Олена Михальченко.

Роботодавець зобов'язаний відсторонити від роботи без збереження заробітної плати працівника, який порушує вимоги охорони праці, не застосовує встановлені нормами засоби індивідуального чи колективного захисту або який не пройшов інструктаж з питань охорони праці чи пожежної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За понаднормову роботу платять вдвічі більше. Українки витримують по дві зміни"

Звільнення по-новому

"Викликає занепокоєння велика кількість підстав для звільнень, це призводить до маніпуляція. Згідно зі статтею 92, можна звільнити за розголошення конфіденційної інформації. Це може бути інформація про внутрішній розпорядок. Підприємство може зробити будь-яку інформацію конфіденційною", – додає Олена Михальченко.

За що можуть звільнити:

Незадовільний стан здоров'я

Незадовільна кваліфікація співробітника (доводиться атестацією або іншими методами)

Втрата працівником прав на керування транспортними засобами або інших дозволів, необхідних для виконання обумовленої трудовим договором роботи.

Якщо працівник відмовився від щеплення або медичного огляду

Втратив працездатність

За що ще можуть звільнити?

Попереджати про своє звільнення, згідно з новою редакцією закону, співробітник повинен всього за три дні. При цьому роботодавець зобов'язаний прийняти заяву на звільнення. Більш того, таку заяву можна надіслати поштою. І протягом трьох днів після подання такої заяви працівник може її відкликати і продовжити роботу.

Звільнити у зв'язку зі скороченням штату. Якщо в організації існує профспілка, за три місяці до звільнення роботодавець повинен провести консультації з профспілкою. При цьому якщо профспілка рекомендувала конкретного працівника не звільняти, або ж перенести і переглянути умови та терміни скорочення, роботодавець зобов'язаний розглянути ці вимоги.

Попереджати про те, що співробітник потрапить під скорочення, потрібно як мінімум за два місяці і письмово. Крім того, якщо є вакантне місце в штаті, його повинні запропонувати скороченому співробітнику. Після попередження про скорочення працівник має право у робочий час шукати собі роботу, ходити на співбесіди і так далі. При цьому на розмір його зарплати це вплинути не може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботодавець оплачував обіди

Звільнення через призов в армію.

Якщо хлопця або чоловіка закликали в армію, на наступний день після подачі заяви повинні його звільнити.

Звільнити за обман.

Якщо виявиться, що працівник отримав роботу, яку не міг виконувати, його можуть звільнити.

"Якщо порушення правил прийняття на роботу сталося з вини працівника, такий працівник може бути звільнений роботодавцем незалежно від можливості переведення його на іншу роботу", – йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електрик вимагає гроші в роботодавця за зламану руку

На українському ринку спостерігають нестачу досвідчених фахівців у сфері продажів, страхування та юриспруденції. Є дефіцит вузьких і висококласних фахівців. В агросекторі активно шукають агрономів, трактористів, механіків.

Зараз ви читаєте новину «Новий трудовий кодекс: що чекає на українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути