середа, 21 червня 2017 11:01

На українському ринку праці збільшилася кількість вакансій

На українському ринку праці збільшилася кількість вакансій
В Україні до літа ожив ринок праці Фото: 1Ul.Ru

На українському ринку спостерігають нестачу досвідчених фахівців у сфері продажів, страхування та юриспруденції. Є дефіцит вузьких і висококласних фахівців. В агросекторі активно шукають агрономів, трактористів, механіків.

Сам ринок праці незвично активний. За даними Work.ua, в червні кількість вакансій зросла на 2% порівняно з травнем, становивши 88 тис. Роботи пропонують багато, але платять мало, пише UBR.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів від чого відмовились українці

"Активізувалися регіональні роботодавці, які шукають топ-менеджерів. Зростає кількість вакансій за запитом "віддалена робота". Кандидати хочуть працювати в гнучкому графіку, замість того, щоб прив'язуватися до офісного з 09:00 до 18:00", – розповіла консультант Ганна Шкумат.

Стабільно високий попит спостерігають на ринку робітничих професій, але кандидатів не вистачає.

"З менеджерами з продажу постійні проблеми. І це незважаючи на те, що багато компаній підвищили зарплати приблизно на 15-20 процентів", – зазначила кадровий експерт Надія Березовська.

Активно цього літа шукають сезонних працівників не тільки до агробізнесу, а й на курорти, стажування у відомих компаніях тощо. Географія пропозицій розширилася, порівняно з минулим роком. Українців хочуть бачити не тільки в Польщі, Чехії, Іспанії та Швеції, а й у Франції, Ізраїлі, на Мальдівах. Потрібні комбайнери, няні і навіть установники пам'ятників.

Більшість сезонних вакансій пропонують роботодавці сфери гостинності (готелі, ресторани, кафе, бази відпочинку, санаторії, дитячі табори, підприємства в сфері розваги тощо). Також є пропозиції від аграрного сектору, меншою мірою будівельного бізнесу, організації із впорядкування та озеленення.

Роботодавець часто встановлює мінімальну кількість годин, яку повинен відпрацювати працівник. Щоденна оплата праці дозволяє заробити близько 200-300 грн/день. Таку схему пропонують, наприклад, промоутерам і вантажникам.

"Щомісячна оплата найчастіше коливається від 2 тисяч до 5 тисяч гривень. Великі компанії готові платити своїм працівникам і по 7 тисяч гривень. Але знайшлася і вакансія для студента з зарплатою 14 тисяч гривень на місяць. Це робота на автомийці в Київській області. Окремий бонус – проживання. У середньому, студентам пропонують зарплату, що перевищує мінімальну ставку 3200 гривень", – розповіла піар-менеджер Оксана Венгровська.

Процедуру оформлення на роботу сезонних працівників проводили в загальному порядку з обов'язковим наказом і занесенням відомостей до трудової книжки. Ці вимоги виконують вкрай рідко. Роботодавець зобов'язаний попередити працівника про сезонний характер роботи. Також не допускають випробувальний термін.

За словами юриста, сезонні працівники мають право на відпустку пропорційно відпрацьованому часу. Однак, така відпустка не може бути замінена грошовою компенсацією. Звільнення сезонного працівника відбувається на підставі закінчення сезонних робіт.

Зараз ви читаєте новину «На українському ринку праці збільшилася кількість вакансій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути